Revoltele din Kazahstan: Situaţia cea mai dificilă este la Almatî; 18 morţi şi 748 de răniţi în rândul forţelor de securitate

Autor: , in Externe / 6 ianuarie, 2022, 19:33

Cel puţin 18 membri ai forţelor de securitate kazahe au fost ucişi şi 748 răniţi în revoltele ce se desfăşoară de mai multe zile în Kazahstan, a anunţat joi seară Ministerul de Interne kazah, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP.

Precedentul bilanţ menţiona 13 morţi şi 353 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Numărul manifestanţilor arestaţi, tot potrivit Ministerului de Interne kazah, a ajuns la 2.298, faţă de circa 2.000 anunţaţi anterior – relatează Agerpres.

Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară. Ele s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale, unele dintre acestea fiind incendiate.

Forţele de ordine au folosit inclusiv muniţie reală, zeci de manifestanţi violenţi fiind ucişi în noaptea de miercuri spre joi, conform unei declaraţii a poliţiei. Potrivit agenţiei TASS, forţele de securitate au deschis joi focul în Piaţa Republicii din Almatî, după ce au somat manifestanţii să o părăsească.

„Situaţia cea mai dificilă este la Almatî, unde elemente armate au ocupat localuri ale unui anumit număr de instituţii, organizaţii financiare şi posturi de televiziune şi le-au distrus parţial”, a declarat Ministerul de Interne kazah, adăugând că şosele şi o linie de cale ferată au fost blocate în vestul ţării.

La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, care a decretat starea de urgenţă în ţară, Rusia a trimis miercuri noapte paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aceştia acţionând deja pe teren.

MAE de la Moscova a transmis joi că Rusia se află în contact cu Kazahstanul şi cu celelalte state din OTSC pentru coordonarea „paşilor efectivi” în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o „operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte, considerate de Moscova „o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite”.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că şeful diplomaţiei SUA, Antony Blinken, a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său kazah, Mukhtar Tileuberdi. „Secretarul de stat a reiterat sprijinul deplin al SUA faţă de instituţiile constituţionale ale Kazahstanului şi libertatea presei şi a pledat pentru o soluţionare paşnică a crizei, cu respectarea drepturilor”, se arată într-o declaraţie a Departamentul de Stat al SUA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X