Ex-președintele Nazarbaev ar fi părăsit Kazahstanul împreună cu fiicele sale

Autor: , in Externe / 7 ianuarie, 2022, 16:30

Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, fiicele sale și familiile lor ar fi părăsit țara, scrie Orda.kz cu referire la sursele sale. Potrivit sursei, citate de deschide.md, doar fratele mai mare al lui Nazarbayev, Bolat, a rămas în Kazahstan.

Nazarbaev a fost președinte al Kazahstanului timp de aproape 30 de ani și a părăsit funcția în martie 2019. După aceea, a devenit șef al Consiliului de Securitate al Kazahstanului și președintele partidului de guvernământ Nur Otan, iar capitala republicii, Astana, a fost redenumită în cinstea sa – a fost numită Nur-Sultan.

Pe 2 ianuarie, în Kazahstan au început protestele împotriva creșterii prețurilor la benzina pentru mașini. În același timp, pe lângă cererile economice, participanții la acțiuni au propus și pe cele politice, inclusiv plecarea lui Nazarbaev din politică. Pe 5 ianuarie, președintele în exercițiu Kassym-Zhomart Tokayev a preluat mandatul de șef al Consiliului de Securitate și s-a angajat să se ocupe cu strictețe de proteste.

Tokaev a subliniat că decizia de demitere a lui Nazarbaev a fost motivată de dorința de a asigura securitatea țării „la numeroasele solicitări ale cetățenilor” pentru a le proteja viața pe fondul tulburărilor.

Citește și: Revoltele din Kazahstan: Situaţia cea mai dificilă este la Almatî; 18 morţi şi 748 de răniţi în rândul forţelor de securitate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X