Turkmenistanul vrea să închidă „Porțile Iadului”. Misteriosul crater este încă în flăcări

Autor: , in Externe / 8 ianuarie, 2022, 18:34

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a ordonat stingerea flăcărilor care ard de o jumătate de secol într-un crater gigantic supranumit „Porţile Iadului”, a anunţat televiziunea de stat. Craterul de gaz Darvaza din deşertul Karakum arde continuu din 1971 şi a devenit principala atracţie turistică din Turkmenistan, o fostă republică sovietică şi una dintre cele mai închise ţări din lume, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului a declarat că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un „impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate”.

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat.

Prin urmare, el a ordonat autorităţilor să „găsească o soluţie pentru a stinge focul” care arde în Darvaza.

Situat în deșertul Karakum din Turkmenistan, craterul Darvaza este o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan de zeci de ani

S-a spus că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister.

Autorităţile au încercat de mai multe ori să îl stingă, fără succes. În acelaşi timp, Turkmenistanul a încercat să facă din acest sit, aflat la 270 de kilometri de capitala Aşhabad, o atracţie turistică.

Craterul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X