Cu 200 de dolari mai mult. Moldovagaz, precizări privind prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna ianuarie 2022

Autor: , in Actualitate / Economic / 10 ianuarie, 2022, 13:47

Începând cu 1 ianuarie curent, Republica Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Informația a fost confirmată de SA Moldovagaz, argumentând că majorarea este din cauza creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, au precizat reprezentanții Moldovagaz.

Totodată, SA „Moldovagaz” dă asigurări că va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora.

Deocamdată, nu se cunoaște dacă și cum vor fi afectați cetățenii de majorarea prețului de import a gazelor naturale.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că marți, 11 ianuarie, ora 10:00, va susține o conferință de presă referitor la situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Amintim că, Maia Sandu a convocat în regim de urgență Consiliul Suprem de Securitate (CSS), marți, 4 ianuarie.

În cadrul ședințeia fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.

Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.

CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X