Secretar de stat american: Acțiunile Moscovei amenință cu stabilirea unui precedent care pune la îndoială principii internaționale de bază

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 ianuarie, 2022, 20:08

Într-un discurs al Secretarului de stat al SUA, Antony J. Blinken, citat de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova, se arată că acțiunile Federației Ruse „amenință cu stabilirea, pe teritoriul Europei, a unui nou precedent care pune la îndoială principiile internaționale de bază ce sunt vitale păcii și securității”.

Mai exact, oficialul american se referă la faptul că „frontierele și integritatea teritorială a unui stat nu pot fi schimbate cu forța”, „că este dreptul inerent al cetățenilor unei țări să ia, ei înșiși, deciziile propriei țări și să determine viitorul propriei țări”, și „că toți membrii comunității internaționale cad sub incidența unui set de reguli comune și ar trebui să plătească nerespectarea angajamentelor solemne pe care le fac”.

Potrivit lui Antony J. Blinken, aceste principii transcend granițele Ucrainei, dar și granițele Europei.

Amintim că ieri, 9 ianuarie, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări „va avea consecinţe uriaşe”.

Ambele înalte oficialităţi au avertizat că „orice agresiune militară suplimentară împotriva Ucrainei va avea consecinţe uriaşe şi un cost sever”, potrivit comunicatului SEAE difuzat sâmbătă noapte.

Cei doi înalţi responsabili „au reafirmat sprijinul UE şi SUA faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea unei detensionări din partea Rusiei şi a aplicării în totalitate a acordurilor de la Minsk”, se mai menţionează în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X