Conflict de interese la Universitatea de Stat din Cahul. Fostul rector, în conflict de interese cu sine însuși

Autor: , in Actualitate / 11 ianuarie, 2022, 19:58

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostului rector al Universității de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu”, care a admis conflicte de interese cu propria persoană. Acesta a dobândit calitatea de subiect al declarării în 2008 și a continuat să o dețină până în iunie 2020, când și-a depus demisia din funcție.

Din 2009, în calitate de rector, și-a pus semnătura pe o serie de ordine, de pe urma cărora a obținut beneficii materiale și nemateriale. Datorită desemnării sale în calitate de membru al echipelor de implementare a proiectelor internaționale, acesta a obținut venituri în sumă totală de aproximativ 15 mii de euro, și-a repartizat echipament procurat în cadrul proiectului, a beneficiat de deplasări în alte țări, s-a bucurat de instruiri, perfecționare didactică și dezvoltare profesională, a dobândit o posibilitate de a-și îmbunătăți reputația și a-și menține poziția onorifică.

De precizat că ANI nu contestă performanțele profesionale individuale ale fostului rector și aportul său pentru asigurarea bunei funcționări a Universității din Cahul, însă, la capitolul respectării legislației speciale a ANI, acesta a dat dovadă de iresponsabilitate. Nu a declarat la instituția ierarhica superioară conflictele de interese și nici nu a așteptat o soluție. Astfel, pentru conflictele de interese din perioada 01.08.2016 – 16.06.2020 inspectorul de integritate a aplicat interdicția de a exercita funcţii publice și funcţii de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Instituția amintește că în iunie 2020 subiectul a fost stabilit de ANI cu un alt conflict de interese în raport cu ginerele său, pe care l-a angajat în cadrul instituției. Atunci actul a fost contestat în instanța de judecată, iar ANI a obținut câștig de cauză în prima instanță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X