Cum angajații unei companii de turism din Capitală falsificau certificatele COVID-19 și cât achitau clienții

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 11 ianuarie, 2022, 17:35

Angajații unei companii de turism din Chișinău falsificau certificate medicale privind testarea la COVID-19 a persoanelor care internționau să plece peste hotare. Schema a fost documentată în perioada lunilor octombrie – decembrie 2021. Dacă li se va demonstra vinovăția, suspecții riscă amendă de până la 47.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 5 ani.

Certificatele medicale au fost falsificate pentru clienții companiei de turism care plecau peste hotarele țării, la odihnă și muncă, prin intermediul respectivei companii. În scopul probării acțiunilor ilegale, la 10 decembrie 2021, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliu și sediul oficiului figuranților.
În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate tehnică de calcul în care se aflau monstre în format electronic ale certificatelor medicale false, certificate medicale deja imprimate, înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false și au plecat în Polonia și Germania.

De asemenea, au fost depistate mai mult de 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare, dar și care urmau să plece la câștig pe teritoriul țărilor spațiului Shengen, imprimante și telefoane mobile folosite în scop infracțional.
Fiind documentată schema respectivă, a fost stabilită încă o companie nerezidentă, fondată de aceiași factori de decizie, care elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permisă intrarea, șederea și tranzitarea persoanelor pe teritoriul țărilor Shengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice la traversarea hotarelor.

„Pesoanele cărora li se organiza deplasarea la căștig în țările din spațiul Shengen, urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani de la 500 la 1.000 de euro”, a precizat Inspectoratul General de Poliție (IGP).

Conform legislației, dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în valoare de la 27.500 de lei până la 47.500 de lei, muncă în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 5 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X