Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului. Spînu: Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 ianuarie, 2022, 13:00

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului.

„Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare, în mod special vorbim de avansul pentru luna ianuarie. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul săptămânii, Moldovagaz va achita întreg consumul de gaz pentru luna decembrie și va începe să achite avansul pentru luna ianuarie. Voi ruga reprezentanții companiei Moldovagaz să informeze periodic opinia publică referitor la statutul plăților gazelor, pentru ca oamenii să știe la fiecare moment care este situația”, a declarat Spînu.

De asemenea, viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului.

„Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european. Primele 10 zile ale lunii ianuarie, arată o descreștere considerabilă a prețului, ceea ce va duce la o scădere și a prețului de achiziție a gazului pentru luna februarie. În acest sens, cunoașteți că a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a discutat acest subiect. Suplimentar, săptămâna trecută, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a avut loc ședința grupului operativ de lucru în domeniul energetic, în care am discutat opțiunile de intervenție”, a adăugat Spînu.

În curând ar putea fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia vor fi aprobate un șir de măsuri care să ajute la depășirea situației.

„Am urmărit reacțiile care au venit, din societate, referitor la mai multă transparență în procesul de gestionare a situației. În acest sens, reiterez: orice declarație a Guvernului trebuie să fie bine documentată pentru a avea toată informația pe masă. Cu mai multe ocazii am reiterat că nu îmi doresc să comunicăm haotic, manipulator și fără date concrete. În acest sens, vom continua să oferim informații corecte și la timp. Acesta este un subiect prea important pentru oameni, de aceea este nevoie de maximă responsabilitate din partea tuturor celor ce se pronunță pe această temă în spațiul public.

Angajamentul nostru rămâne neschimbat: vrem asigurarea continuă a livrării gazelor, atât pentru consumatorii fizici, cât și cei juridici, la un preț acceptabil. Oamenii nu trebuie să sufere, iar noi avem datoria de a găsi soluții, chiar dacă acestea implică un efort suplimentar din partea statului”, a subliniat ministrul Andrei Spînu.

Spînu susține că în ultimele zile a primit mesaje de critică, dar și de încurajare.

„Am văzut demersuri de solidaritate. Oamenii, care își permit să achite un preț mai mare la gaz, solicită să renunțe la compensații în favoarea celor mai vulnerabili. Vom lucra la un mecanism care să permită acest lucru. Vreau să le mulțumesc oamenilor pentru înțelegere și solidaritate, și să-i asigur că vom trece și peste această criză, așa cum am trecut prin atâtea altele”, a conchis Spînu.

Vezi și: Cu 200 de dolari mai mult. Moldovagaz, precizări privind prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna ianuarie 2022

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie curent, Republica Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X