OMS avertizează că boala provocată de SARS-CoV-2 nu poate fi tratată precum gripa

Autor: , in COVID-19 / Externe / 11 ianuarie, 2022, 19:47

Boala provocată de virusul SARS-CoV-2 nu poate fi tratată deocamdată ca o boală endemică precum gripa, deoarece incertitudinile sunt mari, iar virusul evoluează destul de rapid, susține Organizația Mondială a Sănătății. OMS a avertizat, marți, că răspândirea variantei Omicron nu s-a stabilizat încă, relatează Reuters.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat recent că ar putea fi momentul să se schimbe modul în care este urmărită evoluția COVID-19. Ar putea fi folosită o metodă similară ca cea prin care urmărește gripa, deoarece letalitatea COVID a scăzut, a spus Sanchez.

Planul Spaniei presupune tratarea COVID într-un mod asemănător cu ceea ce se face cu gripa: fără a număra fiecare caz, fără a testa cel mai mic simptom. Autoritățile sanitare spaniole lucrează de luni de zile la această tranziție care are ca scop abandonarea treptată a strategiei de supraveghere a tuturor cazurilor de COVID și trecerea la una denumită „santinelă”, folosită de ani de zile pentru gripă. Astfel, în loc să se raporteze fiecare caz de COVID care este depistat în țară, ceva nesustenabil pe termen lung, un grup de medici sau centre de sănătate și spitale vor urmări cazurile cu simptome serioase.

Acest lucru ar implica tratarea virusului ca pe o boală endemică, mai degrabă decât ca pe o pandemie – transmite Digi24.

„Avem încă o cantitate uriașă de incertitudini și un virus care evoluează destul de rapid, ducând la noi provocări. Nu suntem în punctul în care să putem spune că este o boală endemică”, a declarat Catherine Smallwood, managerul OMS Europa pentru COVID.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X