Viceprim-ministrul Andrei Spînu oferă detalii privind privind situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 ianuarie, 2022, 10:05

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a organizat marți, 11 ianuarie, o conferință de presă în cadrul căreia a venit cu mai multe precizări privind situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

„În luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului, conform indexului bursier Front Month, adică de pe piață, a fost de 1104,86 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 485.49 dolari pentru o mie de metri cubi. Cu 56% mai ieftin. În luna decembrie, prețul de achiziție de pe piață, în baza aceluiași index, a fost de 986,28 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 450.06 USD/mia de metri cubi. Cu 54% mai ieftin. Remarc, cifrele vehiculate în spațiul public de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi nu sunt adevărate. Repet, prețul pentru decembrie a fost de 450.06 dolari”, a declarat Spînu.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că, pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață este de 1359.91 dolari pentru o mie de metri cubi.

„Reamintesc, în decembrie, am avut și prețuri pe piață cuprinse între 2500 și 2800 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pentru Republica Moldova, precum deja a anunțat Moldovagaz, prețul va fi de 646.78 dolari pentru o mie de metri cubi. Cu 52% mai ieftin.

Aceste cifre arată că avem un contract de livrare a gazelor bun, în comparație cu prețurile de pe piață. Un simplu calcul ne arată că, doar în aceste 3 luni, economiile la prețul de bursă pentru RM au fost de peste 330 de milioane de dolari, aproximativ 6 mlrd de lei. Altfel spus, dacă cumpăram de pe piață, Moldova trebuia să achite cu 330 milioane dolari mai mult pentru gaze în perioada noiembrie-ianuarie. Ar fi fost o sumă enormă pentru bugetul Republicii Moldova, dar am evitat această situație prin acordul semnat în toamnă”, a explicat Spînu.

În același timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că acest preț este în continuare unul extrem de mare pentru o bună parte din cetățeni.

„Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu teamă orice creștere suplimentară de tarife. Nu ne dorim acest lucru, din acest motiv facem tot posibilul să identificăm alternative”, a comentat Spînu.

În acest sens, ministrul Spînu a spus că Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare, în mod special vorbim de avansul pentru luna ianuarie.

„Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul săptămânii, Moldovagaz va achita întreg consumul de gaz pentru luna decembrie și va începe să achite avansul pentru luna ianuarie. Voi ruga reprezentanții companiei Moldovagaz să informeze periodic opinia publică referitor la statutul plăților gazelor, pentru ca oamenii să știe la fiecare moment care este situația”, a conchis Andrei Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X