CNA vine cu detalii privind perchezițiile și reținerile în dosarele terenurilor de la Durlești

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 12 ianuarie, 2022, 11:51

Două persoane au fost reținute miercuri dimineață, 12 ianuarie, în dosarele ce vizează afacerile dubioase cu terenurile Primăriei Durlești. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) nu au confirmat numele celor reținuți, dar ar fi vorba despre fostul deputat și actual consilier municipal Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

Citește și: (VIDEO) Dosarul terenurilor de la Durlești: Vasile Costiuc și un fost deputat PDM, reținuți

„Persoanele reținute sunt bănuite că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare”, a precizat CNA.

Miercuri, 12 ianuarie, au fost operate percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău, iar ca urmare două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Vezi și: Percheziții la domiciliile a opt persoane vizate în dosarele afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești

Amintim că recent, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului, au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești. Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.

La acest subiect: Fiica fostului primar de Durlești, reținută. Diana Crudu ar fi bănuită de implicare în afaceri ilegale cu terenuri

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.

Investigațiile în acest caz continuă. Notăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la o decizie definitivă și irevocabilă de judecată.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X