Conflict de interese la Biroul Vamal Nord: Un inspector a perfectat actul de vămuire a unui automobil pe care socrul său îl importa în țară

Autor: , in Actualitate / Social / 12 ianuarie, 2022, 17:52

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele inspectorului principal în cadrul Biroului vamal Nord al Serviciului Vamal, Valeriu Rață. Acesta a fost constatat cu un conflict de interese în raport cu socrul său. În octombrie 2019, inspectorul vamal, în timp ce se afla în exercitarea funcției, a perfectat pe numele socrului său actul de vămuire a unui automobil de model Skoda Octavia.

„Socrul a depus la Postul vamal Costești o declarație pentru a putea vămui automobilul pe care urma să-l importe în țară. Tranzacția vamală asupra transportului a fost soluționată de către inspectorul vamal, care activa conform graficului de serviciu. Astfel, inspectorul a acceptat declarația depusă de socrul său, a examinat solicitarea acestuia și, ulterior, a eliberat adeverința privind mijlocul de transport importat”, a precizat ANI.

În cadrul controlului, Valeria Rață și-a argumentat acțiunea prin faptul că nu a știut din timp despre intenția socrului de a aduce automobilul în țară,aflând despre acest lucru în momentul în care socru s-a prezentat pe pista de control”. Subiectul a precizat că nu a influențat procedura vamală și a informat superiorul său despre lipsa unui interes personal față de automobilul respectiv.

Inspectorul de integritate a contrazis argumentele invocate de inspectorul vamal prin faptul că la momentul perfectării actului de vămuire pe numele socrului, funcționarul vamal nu a declarat și nu a informat conflictul de interese real apărut.

Totuși, potrivit noilor modificări legislative din 2021, pe acest caz inspectorul de integritate doar constată conflictul de interese fără aplicarea interdicțiilor. Funcționarul vamal este la prima abatere a legislației ANI fără a înregistra un prejudiciu interesului public ca urmare a acestei încălcări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X