Spînu: „Prețul la gaze naturale ar putea fi de 14,7 lei. Este un calcul preliminar”. Expert economic: „Nu știu dacă este capacitatea de plată a cetățenilor”

Autor: , in Actualitate / Economic / 12 ianuarie, 2022, 11:10

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că tariful pentru consumatorii finali ar putea ajunge până la 14,7 lei pentru un metru cub de gaze, în cazul în care se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale.

„Dacă se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, am spus că din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi de 14,6 – 14,7 lei. Dar acestea sunt calcule preliminare. În mod normal, acest preț de 646 de dolari per mia de metru cubi de gaze naturale nu ar trebui să se mai repete pentru că suntem în perioada când ieșim din iarnă. Respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă”, a declarat Spînu, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Viceprim-ministrul susține că prețul la gazele naturale ar putea fi mai mic în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie.

„Dacă s-ar face anumite ajustări de tarif ar fi pe termen scurt o lună, două ca să poată efectua plățile către Gazprom. Cred că este rezonabil ca Moldovagaz ca în cadrul Consiliului de observatori să se permită o amânare a plății pentru ianuarie. În discuția cu domnul Miller i-am spus să revenim la discuții (…) Trebuie să vedem cum ieșim din această situație și dacă Moldovagaz reușește să contracteze credit pentru a efectua avansul către Gazprom. Gazul pentru luna decembrie va fi achitat până joi, 13 ianuarie. Conform contractului, Moldovagaz trebuie să achite în avans”, a explicat Spînu.

Vezi și: Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului. Spînu: Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor

Opinia expertului expertului economic Tudor Șoitu:

„Urmează să plătim mai mult, dar nu știu cine va plăti. Nu știu dacă este capacitatea de plată a cetățenilor a tarifului încă mai mare decât 11,8 lei pentru fiecare metru cub. Dacă evaluăm acești 216 dolari și majorăm tariful cu 216 dolari, plus servicii ca să mărească serviciile proporțional cu prețul de procurare, că acolo e vorba de pierderi. Este o tehnologie cu niște valori care formează acest tarif. Astfel, ne-am putea trezi că vom avea 15 lei metru cub, aproape cu 4 lei mai mult”, a declarat Șoitu, în cadrul emisiunii Cotidianul în Direct.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie curent, Republica Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, comparativ cu luna decembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X