Dosarul terenurilor de la Durlești. Procuroră: „Costiuc a primit alte loturi ca beneficiu în schimbul tranzacționării celor vizate în dosar”

Autor: , in Actualitate / Social / 14 ianuarie, 2022, 15:50

Procurorii anticorupție le-au înaintat învinuirile celor trei reținuți în dosarul terenurilor de la Durlești, iar astăzi instanța urmează să se expună, începând cu ora 11:00, asupra demersurilor privind arestarea preventivă a acestora.

UPDATE: „În latura ce ține de persoana lui Vasile Costiuc, el a fost veriga a treia din schema infracțională. Prin intermediul lui Costiuc au fost efectuate tranzacțiile câtorva terenuri din decizia Primăriei Durlești din 2005. La notar, la solicitarea și cu implicarea domnului Crudu și doamnei Crudu. Într-un final, terenurile date au ajuns tot în posesia beneficiarilor precum Crudu și Nedelea. În rezultatul complicității sale, fiind parte la tranzacții, acesta a beneficiat de alte terenuri. Foarte interesant este faptul că după reținerea doamnei Crudu, domnul Costiuc a confirmat faptul dat (…) Pot să spun că unul dintre terenurile primite ca beneficiu sau mulțumire, este și azi pe numele său”, a declarat procurora pe caz.

Procurora a precizat că Costiuc a fost complice în realizarea acțiunilor infracționale a funcționarilor publici. Pentru toate acțiunile date, pentru a ajunge până la obținerea scopului final, a bunurilor și a banilor, s-a pus în aplicare decizia din 2005.

„Costiuc este învinuit de complicitate la abuz în serviciu comis de funcționari publici și la acțiuni de spălare și conferirea unui caracter legal a bunurilor dobândite ilegal, iar în acest caz nu poate fi vorba despre expirarea termenului de prescripție, întrucât ultima tranzacție a unui teren din cele 25 de loturi vizate în decizia Primăriei Durlești din 2005 a avut loc în anul 2019”, a precizat procurora.

UPDATE: Vasile Costiuc nu-și recunoaște vina.

„Problema nu este în loturile de pământ, ci în destabilizarea politică care se pregătește. Cei de la guvernare, dacă nu vor înțelege, o să zboare. (…) Cineva a pus la cale toată chestia asta”, a declarat Costiuc, în timp ce era condus spre sala de judecată.

Procurorii au cerut instanței mandat de arestare preventivă pentru Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea și arest la domiciliu pentru femeia reținută pe 12 ianuarie, în cadrul aceluiași dosar. Aceasta cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei.

Cei trei reținuți sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei.

Procurorii au cerut instanței mandat de arestare preventivă pentru Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea și arest la domiciliu pentru femeia reținută pe 12 ianuarie, în cadrul aceluiași dosar. Aceasta cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei.

Vezi și: (VIDEO) Dosarul terenurilor de la Durlești: Vasile Costiuc a intrat în greva foamei

Precizăm că, potrivit actelor de învinuire, unul dintre reținuți, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului – de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.

Prin urmare, Costiuc și Nedelea ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1.600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale.

Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7.750.751 de lei.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

La acest subiect: „A declarat greva foamei pentru că se teme că ar putea fi lichidat”. Membrii Partidului Democrația Acasă, despre reținerea lui Vasile Costiuc

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X