Noua formulă de calcul a prețurilor la gaz. Vadim Ceban: A fost propusă de Moldovagaz, Gazprom propunea altceva

Autor: , in Actualitate / Economic / 14 ianuarie, 2022, 10:01

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că formula de calcul a prețului de achiziție a gazului a fost propusă de Moldovagaz, deși Gazprom a venit cu alta. În opinia sa, acesta este cel mai eficient indicator negociat. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, prezentând detalii ce țin de formula de calcul a prețului de achiziție a gazului.

„Formula de calcul a fost propusă de Moldovagaz și a fost stabilită de comun cu Gazprom, chiar dacă Gazprom a propus o altă formulă. Moldovagaz a insistat pe această formulă de calcul, pentru că, ca prețul să fie indexat la costul produselor petroliere în perioada de iarnă, iar pe perioada verii să fie legat cu cotațiile bursiere. Gazprom a avut o poziție foarte clară și tranșantă pentru că toate contractele deja sunt indexate la burse. Formula era convenabilă, iar după prognoza noastră era de 450 de dolari pentru această perioadă”, a precizat Ceban.

Potrivit lui Vadim Ceban, tariful la gaz va fi totuși majorat, iar prețul acestuia ar putea fi între 12 și cifra care a fost anunțată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, 14,6 lei.

Întrebat dacă vom avea gaz după data de 20 ianuarie, Ceban a declarat că speră, însă datoria față de Gazprom și plata pentru luna ianuarie le dă bătăi de cap celor de la Moldovagaz. Deși instituția a solicitat credite de la 4 bănci, un refuz l-a primit chiar astăzi (n.r: 13 ianuarie).

„Avem anumite probleme ce țin de acumularea mijloacelor financiare pentru achitarea consumului curent în luna ianuarie. Pentru luna decembrie am transferat mijloacele bănești și ne concentrăm pe achitarea consumului de gaz pentru luna ianuarie. Peste 35 de milioane de dolari este deficitul de casă și în cazul în care vom avea o susținere din partea Guvernului, putem reduce această sumă până la 18 milioane de dolari”, a spus Vadim Ceban.

Acesta a mai precizat că în prezent, Moldovagaz are o datorie față de Energocom de 10 milioane de dolari, iar la nivel de deficit de casă de 18 milioane de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X