ULTIMA ORĂ! Dosarul terenurilor de la Durlești: Vasile Costiuc a fost plasat în arest la domiciliu

Autor: , in Actualitate / Social / 14 ianuarie, 2022, 17:57

Vasile Costiuc, vizat în dosarul terenurilor de la Durlești, a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost pronunțată de magistrații sediului Ciocana a Judecătoriei Chișinău, vineri, 14 ianuarie.

Costiuc a primit mandat de arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

Menționăm că, trei persoane au fost reținute în data de 12 noiembrie, fiind bănuite de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei.

Vezi și: (VIDEO) Dosarul terenurilor de la Durlești: Vasile Costiuc a intrat în greva foamei

Precizăm că, potrivit actelor de învinuire, unul dintre reținuți, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului – de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.

Prin urmare, Costiuc și Nedelea ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1.600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale.

Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7.750.751 de lei.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

La acest subiect: „A declarat greva foamei pentru că se teme că ar putea fi lichidat”. Membrii Partidului Democrația Acasă, despre reținerea lui Vasile Costiuc

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X