Roberta Metsola a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului European

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 18 ianuarie, 2022, 12:47

Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), a fost aleasă marți, 18 ianuarie, în funcția de președintă a Parlamentului European.

„Vă mulțumesc. Sunt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați. Voi lucra în favoarea cetățenilor europeni”, a declarat Metsola.

Metsola, cetățean maltez, a împlinit astăzi 43 de ani. Este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, împreună au patru băieți.

La 12.11.2020 a fost aleasa prim-vicepreședinte al Parlamentului European în locul irlandezei Maired McGuinness, desemnată comisar. Metsola a fost singura candidată, iar responsabilitățile sale principale sunt relatia cu parlamentele nationale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziției sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acțiune anti-homofobie.

Vezi și: „O pierdere imensă. Ne-a părăsit prea devreme”. Președintele Parlamentului European a murit la vârsta de 65 de ani. Cauza decesului

Ea este juristă, absolventa a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană. Ea a fost secretar general al Studentilor Democrati Europeni. A lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012), iar în perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă.

Soțul său a fost consilier la Parlamentul Finlandei și la cabinetul premierului. Din 2020 e director general pentru Europa al Asociatiei Internaționale a Companiilor de Croazieră. A fost din 2016 vicepreședinte pentru relații guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numărul doi gobal între operatorii de croaziere.

Roberta Metsola a fost coordonatorul PPE in LIBE, singura comisie în care e membru acum; în mandatul anterior a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Petișii.

Ea are reputația unui politician extrem de ambițios, workaholic. La Bruxelles se vorbește despre ținta ei în 2024 – președinția Comisiei Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X