După ce averile bogaţilor au sporit în pandemie, milionarii cer să plătească taxă pe avere

Autor: , in Externe / 19 ianuarie, 2022, 17:59

Un grup de peste 100 de miliardari şi milionari a lansat un apel către liderii politici şi de afaceri care se reunesc virtual pentru Forumul Economic Mondial: să plătim mai multe taxe, scrie Reuters.

Grupul, care se autointitulează „Patriotic Millionaires” – „Milionarii patrioţi”, a declarat că, în prezent, cei ultra-bogaţi nu sunt forţaţi să plătească partea lor de contribuţie la redresarea economică globală în urma pandemiei – relatează Mediafax.

„În calitate de milionari, ştim că actualul sistem fiscal nu este corect. Cei mai mulţi dintre noi pot spune că, în timp ce lumea a trecut printr-o imensă suferinţă în ultimii doi ani, am văzut de fapt cum averea noastră a crescut în timpul pandemiei – totuşi, puţini dintre noi, dacă nu chiar niciunul, pot spune cu onestitate că îşi plătesc partea echitabilă de impozite”, au declarat semnatarii într-o scrisoare deschisă, publicată cu ocazia „Davosului virtual” al Forumului Economic Mondial, care a început la 17 ianuarie.

Reuters a relatat anul trecut despre creşterea averii miliardarilor în 2020, în timp ce lumea a intrat în blocaj şi economia globală s-a confruntat cu cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a determinat grupul milionarilor să ceară taxe mai mari.

În timp ce acest lucru a determinat peste 130 de ţări să ajungă la un acord pentru a se asigura că marile companii plătesc o rată minimă globală de impozitare de 15%, cu scopul de a le îngreuna evitarea impozitării, milionarii au declarat că cei bogaţi trebuie să contribuie în continuare mai mult.

Averile bogaţilor au crescut în pandemie

Pe parcursul celor doi ani de pandemie, averile celor mai bogate 10 persoane din lume au crescut cu 1,5 trilioane de dolari – sau cu 15.000 de dolari pe secundă – a arătat un studiu realizat săptămâna aceasta de Oxfam.

În scrisoare, semnatarii, printre care se numără moştenitoarea Disney, Abigail Disney, şi investitorul Nick Hanauer, au declarat participanţilor de la Davos care se reunesc pentru o săptămână de discuţii şi negocieri pe tema puterii online: „Nu veţi găsi răspunsul într-un forum privat… sunteţi parte a problemei”.

Un purtător de cuvânt al Forumului Economic Mondial a declarat că plata unei cote echitabile de impozite este unul dintre principiile forumului, iar un impozit pe avere – aşa cum există în Elveţia, unde îşi are sediul organizaţia – ar putea fi un model bun pentru a fi implementat în alte părţi.

Potrivit unui studiu realizat de Patriotic Millionaires împreună cu Oxfam şi alte organizaţii non-profit, un impozit progresiv pe avere, care să înceapă la 2% pentru cei care au peste 5 milioane de dolari şi să crească până la 5% pentru miliardari, ar putea strânge 2,52 trilioane de dolari, suficient la nivel global pentru a scoate din sărăcie 2,3 miliarde de oameni şi pentru a garanta asistenţă medicală şi protecţie socială pentru persoanele care trăiesc în ţările cu venituri mai mici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X