Noi scumpiri la carburanți: Prețurile maxime la benzină și motorină. Justificările ANRE

Autor: , in Actualitate / Economic / 19 ianuarie, 2022, 15:48

Carburanții se vor scumpi din nou, de la miezul nopții. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis o notă prin care anunță că au stabilit pentru ziua de joi, 20 ianuarie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa mâine cel mult 22 de lei și 33 de bani per litru, cu 11 bani mai mult decât azi. De asemenea, un litru de motorină se scumpește cu 16 bani și va costa cel mult 19 lei și 30 de bani.

Justificările ANRE:

Creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard este dictată de tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, care în ultimele zile au atins noi valori record.

Astăzi, 19 ianuarie, cotaţia petrolului Brent a urcat până la 89,05 USD per baril, ajungând astfel la cel mai mare nivel înregistrat din 13 octombrie 2014. Același nivel maximal din ultimii 7 ani se înregistrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care reprezintă produse derivate din petrol”, explică responsabilii din cadrul ANRE.

Evoluția mediilor lunare este reflectată în următoarele grafice:

Potrivit ANRE, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt calculate reieșind din următoarele:

PL – valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
CV – rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
MC – marja comercială specifică; AC și TVA cota accizelor și taxa pe valoare adăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X