Nantoi: Gazprom se răzbună pe moldoveni pentru că au alungat regimul „kuliokarilor”

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 ianuarie, 2022, 19:39

„Gazprom încearcă să provoace o criză socială în Republica Moldova și să destabilizeze situația politică din cauza că cetățenii nu au dorit să suporte regimul sufocant al kuliokarilor”. De această părere este deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Potrivit parlamentarului, atitudinea Gazprom față de R. Moldova s-a schimbat ca urmare a votului dat de cetățeni în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Maia Sandu, dar și cele parlamentare din 11 iulie 2021, câștigate de PAS.

„În opinia mea, aceasta s-a întâmplat pe 15 noiembrie și pe 11 iulie, când cetățenii, prin votul lor liber exprimat, i-au înlăturat de la guvernare pe kuliokarii ce primeau banii inclusiv de la „Gazprom”. Acum, compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în R. Moldova și să destabilizeze situația politică”, a declarat Nantoi în cadrul ședinței Parlamentului, potrivit deschide.md.

Deputatul s-a referit la declarațiile reprezentanților de la Kremlin, potrivit cărora în relația Gazprom-R.Moldova nu există nicio componentă politică, și aceasta este una pur comercială. În acest sens, Nantoi a adus exemplul regiunii transnistrene care plătește pentru gazele naturale de 10-11 ori mai puțin decât cetățenii de pe malul drept.

„83 de kopeici transnistrene pentru un metru cub, cu condiția că se consumă până la 500 de metri cubi pe lună. Adică, 5 cenți, de 10 – 11 ori mai puțin decât achităm noi, pe malul drept al Nistrului. Asta nu este politică?”, a menționat el, potrivit sursei citate.

Parlamentarul a acuzat autoritățile din Rusia și de faptul că au privatizat ilegal Centrala de la Cuciurgan, „care consumă pe gratis gazul”, iar energia electrică produsă se vinde Republicii Moldova. Acesta a mai spus că Federația Rusă și Gazprom sunt cei care întrețin regimul separatist de la Tiraspol.

Oazu Nantoi a precizat că cetățenii R. Moldova sunt victima utilizării „Gazprom”-ului și „încercării de a penaliza cetățenii moldoveni care nu au vrut să suporte regimul sufocant al kuliokarilor”.

„Trebuie să ne mobilizăm, marfa consumată trebuie achitată, trebuie să ne învățăm a economisi, dar, totodată, trebuie să spunem foarte ferm: suveranitatea republicii și demnitatea cetățeanului nu poate fi subiect de târg cu nimeni, inclusiv cu „Gazprom”-ul”, a punctat el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X