Nunțile, botezurile și alte evenimente private sunt interzise, iar în incinta tuturor spațiilor comerciale de deservire și agrement închise – certificatul COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 20 ianuarie, 2022, 16:01

Măsuri mai stricte în Republica Moldova, în legătură cu creșterea cazurilor noi de COVID-19. Printr-o decizie aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) se interzice organizarea evenimentelor private precum nunțile, botezurile, mesele de pomenire și alte întruniri festive, începând cu data de 22 ianuarie.

Se instituie în perioada 22 ianuarie – 20 februarie 2022, la nivel naţional, următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

La intrarea în orice spațiu închis, excepție fiind servicii esențiale – magazinele alimentare, farmacii, unități medicale și de vaccinare, bănci, furnizori de servicii poștale și de curierat, cetățenii vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19.

„Accesul clienţilor care au atins vârsta majoratului în incinta tuturor spaţiilor comerciale, spaţiilor de deservire şi/sau agrement de tip închis se permite doar în baza prezentării Certificatului COVID-19 personalului desemnat de către administrator în acest sens. Prin derogare de la această regulă, se permite accesul clienţilor fără prezentarea Certificatului COVID-19 în: unităţi de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, unităţi de comercializare a produselor pentru animale de companie, unităţi de comercializare a produselor de igienă, farmacii, unităţi de comercializare a produselor farmaceutice şi/sau articolelor medicale şi ortopedice, unităţi medicale şi de vaccinare, bănci şi subdiviziunile acestora, organizaţii de creditare nebancară, furnizori de servicii poştale şi de curierat, furnizori de servicii comunale, asigurători, unităţi comerciale ale operatorilor de comunicaţii electronice şi agenţilor lor, case de schimb valutar, staţii de alimentare cu combustibil (staţii PECO), gări auto şi feroviare. Accesul în centrele comerciale este permis clienţilor doar în baza Certificatului COVID-19, cu excepţia cazului în care clientul merge către unităţile sus-menţionate, şi doar dacă este acces direct din stradă la respectivele unităţi sau sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele comerciale”, se menționează în decizia CNESP.

Accesul în incinta Aeroportului Internaţional Chişinău se permite doar pentru călători, cu prezentarea tichetului de călătorie. Accesul pentru însoţitori este interzis.

„Vom merge pe practica statelor europene. Oricine își dorește să intre într-un magazin de haine sau parfumerie va trebuie să prezinte certificatul COVID-19. Exista ideea să aplicăm această regulă doar în centrele comerciale, dar nu putem discrimina magazinele în funcția de spațiu care se află”, a precizat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Instituțiile de învățământ general, vor activa, în perioada 24 ianuarie – 4 februarie, în regim online. Cele de învățământ profesional tehnic și superior vor activa online până la 20 februarie, cu excepția Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care va activa în regim mixt. Tot în regim online vor fi organizate întrunirile științifice, conferințele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale.

„Această tulpină Omicron spre deosebire de toate cele precedente afectează mult mai mult și in special copii. Toate secțiile pentru copii sunt pline”, a explicat Nemerenco.

Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea de deservire la capacitate a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente în spațiile interioare. Toți clienții vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19. Activitatea de deservire se va desfășura în intervalul orelor 7.00 – 22.00, iar după orele 22.00 se permite comercializarea produselor alimentare la pachet, precum și livrarea la domiciliu, cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta/teritoriul unității.

Activitățile în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte la intrare certificatul COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X