„România va sprijini R. Moldova cu păcură dacă Gazprom oprește furnizarea de gaze”. Discuția dintre Ciucă și Gavrilița

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 20 ianuarie, 2022, 17:49

Premierul României, Nicolae Ciucă, a discutat joi, 20 ianuarie, cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, privind sprijinul pe care țara vecină îl poate oferi statului nostru în cazul în care compania rusă Gazprom va suspenda livrarea de gaze, potrivit unui comunicat al Executivului României.

Cei doi premieri au discutat despre posibilitatea asigurării cantităţilor necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească şi o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp.

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit şi despre pregătirea următoarei şedinţe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Reprezentanții Moldovagaz au emis o notă informativă joi, 20 ianuarie, prin care anunță că a achitat integral avansul pentru luna ianuarie.

„Moldovagaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă”, a anunțat Moldovagaz.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat, miercuri, 19 ianuarie, la o conferință de presă, că Gazprom a trimis o scrisoare către SA Moldovagaz în care a auntat că va sista livrările de gaz, dacă Republica Moldova nu va achita integral și la timp consumul de gaz până la data de 20 ianuarie.

Vezi și: Spînu: Situația în care ne aflăm nu e o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci a relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X