Amendamentul Stamate a rămas în vigoare! Votat în Parlament: Avocații pot fi reținuți fără acordul UAM, în anumite cazuri

Autor: , in Actualitate / 21 ianuarie, 2022, 17:28

Avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență. Deputații au votat în lectură finală astăzi, 21 ianuarie, proiectul pentru modificarea Legii cu privire la avocatură, împreună cu amendamentul (parțial modificat) care a stârnit protestul avocaților.

Proiectul mai prevede că judecătorii și procurorii, cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor să devină avocați, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Așadar, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

„Am avut mai multe schimburi de opinii cu Uniunea Avocaților și formula pe care am propus-o noi de compromis este o formulă care se regăsește în legislațiile majorității statelor europene. Este chiar o formulă care acordă mai multe garanții avocaților din țara noastră decât garanțiile pe care le au de exemplu avocații din România sau Belgia. În nicio țară europeană nu am văzut ca să fie necesară încuviințarea breslei, organul care administrează breasla avocaților pentru anumite acțiuni procesuale”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate.

Amintim că mai mulți avocați și-au arătat nemulțumirea față de amendamentul propus de Stamate, acuzând că acestea atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei.

Vezi și: Stamate, după ce avocații au intrat în grevă generală, cu sistarea totală a activității: Este alimentată de alte interese

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X