Republica Moldova va putea achiziționa energie electrică din cel puțin două surse. Proiectul, votat de Parlament în prima lectură

Autor: , in Actualitate / Economic / 21 ianuarie, 2022, 13:17

Republica Moldova va putea achiziționa energie electrică din cel puțin două surse. Pentru crearea cadrului normativ necesar în acest sens, Parlamentul a aprobat, astăzi, 21 ianuarie, un proiect de modificare a Legii cu privire la energia electrică, în prima lectură.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a explicat că în anii precedenți Republica Moldova procura energie electrică de la un singur furnizor. Participanții la următoarele licitații vor fi obligați să achiziționeze energia electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței aprovizionării țării cu energie.

Urmează a fi modificate și condițiile de depunere a garanțiilor financiare de către participanții la licitațiile pentru energie electrică: mărimea garanției va fi stabilită într-o măsură rezonabilă de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).

Prin urmare se propune completarea atribuțiilor ANRE; modificarea și stabilirea modelelor aplicabile pentru asigurarea independenței operatorului sistemului de transport; stabilirea cerințelor privind desemnarea operatorului de sistem independent, a procedurilor aplicate la desemnarea acestuia, atribuțiilor și obligațiilor de bază.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică urmează a fi votat în lectură finală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X