Constantin Botnari, dat în căutare de autoritățile din R. Moldova, iar o companie afiliată familiei acestuia face recrutări în Marea Britanie

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 ianuarie, 2022, 15:51

La Chișinău, Constantin Botnari, poreclit „borsetka”, fost secretar general al Partidului Democrat, este anunțat în căutare și anchetat într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice. În același timp, la Londra, o companie afiliată familiei acestuia recrutează personal pentru deschiderea unui local într-un cartier select din capitala Angliei, potrivit unei anchete realizată de Ziarul de Gardă. Firma a fost înregistrată în noiembrie 2019, la scurt timp după ce Constantin Botnari a plecat, fără restricții, cu toată familia din R. Moldova.

„Oficial, lui Constantin Botnari și familiei sale le-a mers bine, chiar și după ce PDM-ul lui Plahotniuc a pierdut puterea. Împreună cu familia, Botnari a plecat, în iunie 2019, în Marea Britanie, acolo unde copiii săi au studiat anterior, pe banii lui Plahotniuc. Încet, familia Botnari și-a vândut cele mai importante proprietăți de la Chișinău și a inițiat afaceri în capitala Angliei”, se spune în acheta ZdG.

Pe opt octombrie 2019, Laurenția Botnari, unul dintre cei patru copii ai lui Constantin Botnari, a înregistrat la Londra firma „Lali Lifestyle LTD”, ea deținând pachetul majoritar de acțiuni. Laurenția avea, în 2019, când a fondat compania, 22 de ani. Chiar la începutul lunii ianuarie curent, firma anunță că recrutează personal pentru a deschide o cafenea în inima cartierului de lux Mayfair din Berkeley Square, Londra. În octombrie 2020, Laurenția Botnari, care a studiat anterior în Marea Britanie, a cedat cota sa parte din firmă partenerului său inițial din afacere, unui lituanian în vârstă de 24 de ani, Laurynas Lebedevas.

Magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău au emis luni, 17 ianuarie, mandat de arestare pe numele fostului deputat democrat Constantin Botnari, alias „Borsetka”. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL de procurora de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.
Judecătorii au emis mandat de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

Conform informațiilor oferite de Procuratură, Constantin Botnari este cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice de către acesta, comise în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice, la indicația cetățeanului Vladimir Plahotniuc, pentru ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul învinuitului Plahotniuc.

Amintim că, în data de 15 ianuarie, Constantin Botnari a ieșit la rampă printr-o înregistrare video publicată pe Youtube, în care se adresează organelor de drept din Republica Moldova privind „încălcarea dreptului și a libertăților fundamentale”.

Acesta susține că se află la Londra. El se arată mirat de faptul că a fost anunțat în căutare internațională.â

Ex-secretarul general al Partidului Democrat afirmă că nu se ascunde și solicită formarea unei comisii rogatorii pentru a fi cercetat în Marea Britanie, acolo unde s-a stabilit cu traiul împreună cu familia.

Fostul deputat era cunoscut ca „mâna dreaptă” a lui Vlad Plahotniuc și i se mai spune „borsetka”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X