Constările IGP și prescripțiile înaintate autorităților locale, după deciziile aprobate de CTESP Orhei și declarate nule de Guvern

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 24 ianuarie, 2022, 16:04

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au anunțat că în urma vizitelor de monitorizare s-a constatat că în raionul Orhei au fost încălcare măsurile epidemiologice. Verificările au avut loc după deciziile aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, în contrast cu hotârârea Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

În perioada 22 ianuarie – 20 februarie a fost declarată starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Deciziile CNESP prevăd ca în această perioadă, instituţiile de învățământ general, cu excepția instituţiilor de educaţie timpurie, vor activa în regim online.

„Chiar dacă am cu un apel către autoritățile publice locale de a-și aduce în concordanță Hotărârile teritoriale cu cele ale Comisiei naționale, la data de 21 ianuarie, administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei, a emis o Hotărâre, prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie. În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică. Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției.

Pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21 ianuarie 2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20 ianuarie 2022.

„La fel, pentru a stopa încălcările comise, poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă”, a adăugat IGP.

Reprezentanții IGP au subliniat că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie 2022 vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

În același timp, reprezentanții IGP au precizat că materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii.

La acest subiect: Guvernul spune că decizia CTESP Orhei este ilegală, iar autoritățile locale rămân pe poziție: „Când vom vedea o decizie a instanței de judecată, atunci ne vom conforma”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X