Germania blochează livrarea armelor de proveniență germană de către Estonia, aliată în NATO, către Ucraina

Autor: , in Externe / 24 ianuarie, 2022, 17:06

Spre deosebire de SUA, Marea Britanie, Polonia și alți aliați, guvernul german a refuzat să exporte arme letale direct în Ucraina, dezvăluie cotidianul american Wall Street Journal, citat de g4media.ro.

În cazul Estoniei, un mic stat de la granița de nord-vest a Rusiei, Berlinul refuză, de asemenea, să permită unei țări terțe să trimită armament de artilerie în Ucraina, deoarece provine din Germania, potrivit oficialilor estonieni și germani.

Problema este văzută de specialiștii în securitate occidentală și de Ucraina ca un test al politicii Berlinului de transfer de arme în timpul unei crize tot mai mari în Europa și subliniază dificultățile cu care se confruntă SUA și aliații săi europeni în a crea un răspuns comun la concentrarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei și a pretențiilor Moscovei.

„Germania are multă ezitare să ne livreze”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Oficialii germani au spus că impasul este rezultatul unei politici de lungă durată privind exporturile de arme către regiunile tensionate.

„Principiul care guvernează exporturile de arme este întotdeauna același – indiferent dacă vin direct din Germania sau din țări terțe – nicio permisiune nu a fost emisă încă în acest stadiu”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german. „Nu este posibil să se estimeze rezultatul procesului în acest moment”, a adăugat el.

Un oficial al guvernului estonian a spus că guvernul său încă încearcă să convingă Germania să se răzgândească.

„Ridicol și periculos”

„Sperăm că vom obține aprobarea Germaniei”, a spus Kristo Enn Vaga, consilier al ministrului eston al apărării. „Estonia a demonstrat că vrem să ajutăm Ucraina în termeni practici în orice mod putem”.

„Nu cunosc încă reacția oficială în țările Baltice, Polonia, SUA. E ridicol și periculos. Să ne amintim de Germania și Franța în 2008, la București, și agresiunea Rusiei împotriva Georgiei… Acum la fel… drumul spre iad e pavat cu intenții bune (ale Germaniei pentru Rusia)”, a declarat la G4Media Grigore-Kalev Stoicescu (originar din România), de la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, de la Talinn, primul ambasador al Estoniei în Statele Unite.

Oficialii ucraineni au spus că au nevoie cu disperare de orice arme și că permisiunea acordată Estoniei de a trimite piese de artilerie ar putea fi un precedent pentru trimiterea de sisteme suplimentare de origine germană din alte țări. În timp ce armele estoniene nu ar schimba dinamica pe câmpul de luptă, refuzul Germaniei ar putea fi interpretat de Moscova ca un alt semn al diviziunii în rândurile NATO.

În ultimele săptămâni au apărut tensiuni mai largi în cadrul NATO cu privire la modul de asistență acordat Ucrainei și la ce să se includă în sancțiunile economice severe pe care oficialii americani și europeni au spus că vor fi impuse dacă Rusia atacă Ucraina.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus la începutul acestei săptămâni ca Uniunea Europeană să formuleze o politică separată față de Rusia, care să fie coordonată cu NATO.

Statele Unite au căutat, de asemenea, un angajament german de a nu permite Nord Stream 2, o conductă de gaz natural construită de Rusia, să funcționeze în cazul unei agresiuni ruse. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a spus că va fi un cost ridicat pentru Moscova în cazul unei agresiuni militare, dar nu s-a angajat ferm să oprească conducta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X