Maia Sandu, despre relația Republicii Moldova cu Federația Rusă: Un dialog complicat, dar necesar

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 ianuarie, 2022, 09:32

Președinta Maia Sandu susține că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia sunt complicate, inclusiv din cauza trupelor ruse staționate în regiunea transnistreană. Cât despre o întrevedere cu omologul rus, Vladimir Putin, șefa statului a subliniat că nu se poartă necogieri pe acest subiect. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru presa din România.

„Cu Federația Rusă, noi avem un dialog complicat, dar necesar, și pe agenda noastră sunt multe subiecte. Unele sperăm să reușim să avansăm mai repede, altele sunt mai complicate. Am discutat despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidărilor munițiilor de la Cobasna. Eu cred că noi avem un dialog incipient pe acest subiect și îmi doresc foarte mult să reușim să avansăm, pentru că prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. De asemenea, rezolvarea conflictului transnistrean este un subiect pe care îl discutăm cu Federația Rusă în contextul Formatului 5+2, pe această platformă. Avem și probleme de ordin economic. Ne-am dori să eliminăm anumite restricții pe care le întâmpină exportatorii noștri care vor să exporte pe piața Federației Ruse. Avem mulți cetățeni ai Republicii Moldova care muncesc în Federația Rusă și respectiv trebuie să ne îngrijim de mai multe aspecte care țin de condițiile de muncă, de asigurarea cu pensii. Repet, este un dialog complicat, dar necesar”, a declarat Maia Sandu.

Se vorbește de foarte multă vreme despre o posibilă întâlnire Maia Sandu – Vladimir Putin. Fiind întrebată în ce măsură negocieri în acest sens se poartă între Kremlin și Chișinău, președinta R. Moldova a răspuns:

„Nu se poartă necogieri pe acest subiect, se discută la nivel de Guvern, la nivel de diferite instituții, pe subiecte concrete. Chiar în acestă săptămână a fost în vizită la Moscova o echipă de la Ministerul de Externe pentru a discuta mai multe subiecte, inclusiv cele pe care le-am menționat mai devreme. Deci, există un dialog și continuăm să lucrăm la diferite nivele ale instituțiilor publice pe subiecte concrete”.

Vezi și: Maia Sandu: „Din ce cunoaștem, Vlad Plahotniuc se ascunde în Turcia”. Ce spune despre dosarul acestuia

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X