Demers la CSP: Structura Procuraturii Generale, modificată. Mai multe funcții de procuror, dar și una de adjunct al procurorului general – redistribuite

Autor: , in Actualitate / Justiție / 25 ianuarie, 2022, 11:18

Mai multe funcții de procuror din cadrul Prpcuraturii Generale (PG), dar și una de adjunct al procurorului general, urmează a fi redistribuite către procuraturile specializate și cele teritoriale. Un demers în acest sens a fost înregistrat marți, 25 ianuarie, de procurorul general interimar Dumitru Robu la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Robu justifică noua modificare prin faptul că actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane.

„Am iniţiat procedura de modificare a structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale. S-a constatat că, în prezent, un număr mare de procurori din Procuratura Generală au în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei Procuraturi Generale moderne, care urmează să întreprindă acţiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii şi administrarea acestui sistem”, a explicat procurorul general interimar.

În nota emisă de Procuratura Generală se menționează că, ținând cont de numărul cauzelor penale instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum şi a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluţie plauzibilă în acest sens.

Astfel, urmare a exercițiului procedurii de optimizare a structurii Procuraturii Generale, rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate 1 funcţie de adjunct al procurorului general, 4 funcţii de șef Direcție, 4 funcţii de șef Secție şi 12 funcţii de procurori în secţie.

Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, 9 funcții urmează a fi realocate Procuraturii Anticorupţie, 5 funcții către PCCOCS și 7 funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, urmează a fi realocate şi 7 funcții de consultant al procurorului, dintre care 4 funcții către Procuratura Anticorupţie și 3 funcții către Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X