Deputații BCS acuză vicepremierul că și-a depășit atribuțiile și se adresează la Procuratura Generală, în legătură cu contractul de livrare a gazelor. Reacția lui Andrei Spînu

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 ianuarie, 2022, 12:17

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat marți, 25 ianuarie, că vor depune un denunț la Procuratură Generală (PG) împotriva vicepremierului Andrei Spînu, acuzându-l că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a negociat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom. În replică, Spînu i-a îndemnat pe socialiști și comuniști să depună un autodenunț, enumerând șapte fapte, printre care și „neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere”.

„Am decis să ne adresăm la Procuratura Generală, cerând să fie investigat dacă vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost împuternicit de Guvern ca să negocieze condițiile contractului de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. Am urmărit cu toții epopeea crizei”, a declarat comunistul Oleg Reidman.

Deputatul socialist Petru Burduja susține că o altă circumstanță care reprezintă întrebări și probleme este „procurarea gazelor naturale din surse alternative, la un preț mult mai mare”.

„Andrei Spînu a pus în pericol negocierile. O altă circumstanță cu privire la asigurarea energetică a R. Moldova este faptul că în ședința Parlamentului de săptămâna trecută, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus clar că la momentul negocierii și a prelungirii contractului, ministrul Andrei Spînu nu a avut împuternicirile depline pentru a-și asuma responsabilitatea de semnare și de prelungire a acestui contract. Totodată, prim-ministra a confirmat faptul că formula de calcul a fost propusă de partea moldovenească, inclusiv de Spînu. O altă componentă care reprezintă și mai multe semne de întrebare este procurarea din surse alternative la un preț majorat. Întrebarea este de ce s-a procurat din surse alternative?”, a explicat Burduja.

Deputatul socialist Vasile Bolea a precizat că în denunțul la Procuratura Generală solicită procurilor clarifice dacă există sau nu infracțiunea prevăzută de Articolul 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu în privința lui Andrei Spînu.

„De asemenea, solicităm Procuraturii Generale să investigheze dacă Spînu a fost mandatat să negocieze contractul la gaze cu Gazprom. Totodată, solicităm PG să dea o aprecieze juridică referitor la acțiunile realizate de Guvern din august 2021 și până în prezent (…) Solicităm să fie investigate condițiile agreate și prețul de achiziție a gazelor. De asemenea, solicităm să fie investigată legalitatea achiziționării gazelor din surse alternative”, a mai spus Bolea.

Reacția vicepremierului Andrei Spînu:

„Am văzut că Blocul Socialiștilor și Comuniștilor au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Le recomand dă facă un autodenunț la Procuratură pe următoarele fapte:

1️⃣ Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane;
2️⃣ Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;
3️⃣ Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;
4️⃣ Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD;
5️⃣ Să explice cum au cedat cote părți din compania MoldovaGaz către Gazprom?;
6️⃣ Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, MoldovaGaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;
7️⃣ Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, este reacția lui Spînu.

„Eu pot doar să le ofer câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț. Iar oamenilor, le promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Țara trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a conchis vicepremierul Andrei Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X