Igor Dodon a venit la Procuratura Generală. Este audiat în dosarul Energocom

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 25 ianuarie, 2022, 10:35

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a venit marți, 25 ianuarie, la Procuratura Generală, fiind audiat în dosarul penal privind delapidarea averii statului la importul energiei electrice în țara noastră. El este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari, iar aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică.

Procesul de audiere a început la ora 10:00. Igor Dodon este audiat în calitate de bănuit.

La acest subiect: Precizările Procuraturii Generale, după ce Igor Dodon a fost audiat pentru prima dată în dosarul Energocom. Daune de circa 12 milioane de dolari și majorarea tarifelor la energia electrică

Precizăm că, miercuri, 29 decembrie, Dodon s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat tot în calitate de bănuit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. Astfel, potrivit informațiilor PG, Igor Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari, iar aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică.

Dodon susține că nu are nicio vină în dosarul Energocom: „Eu am calitate de bănuit în acest dosar, dar nu învinuit”.

Anterior, Anterior, Dodon spunea că citația la Procuratură e o fumigenă.

„Guvernarea nu știe ce să mai inventeze pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje. În curând revin la Chișinău, sunt într-o deplasare de serviciu de o zi peste hotare, și voi da comentarii mai desfășurate pe situația din țară, despre cât de grav degradează lucrurile și cât de fierbinte politic va fi primăvara care vine. Dacă cineva crede ca prin astfel de show-uri se va distrage atenția oamenilor de la sărăcie, creșterea de prețuri și tarife, capturarea instituțiilor de stat … greșește. Încercarea de a mă intimida nu va avea sorți de izbândă. Suntem și vom fi întotdeauna gata să ripostăm uzurpatorilor și incompetenților …, chiar dacă și-au schimbat pielea, dar nărăvul e același”, a comentat Dodon.

Tot el a mai spus că acest dosar e deja vechi.

„Subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal. S-a încercat și pe timpul statului capturat de Plahotniuc, pe timpul AIE1 și AIE2 sa fie plămădit ceva din acest caz. E un subiect la fel de steril ca acuzația că aș fi ocupat nelegal funcția de președinte al Federației de Șah, concomitent cu cea de șef de stat. Toate însă au fost puse la locul lor, totul a fost conform legii”, a declarat Dodon.

Procuratura Generală a anunțat luni, 13 septembrie 2021, că a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul „unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari”.

Amintim că, în luna august 2020, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală, solicitând să fie analizate cât de justificate au fost unele decizii ale lui Igor Dodon în perioada în care a activat în calitate de ministrul al Economiei.

La acest subiect: (DOC) „Dodon e autorul primei scheme din importul energiei electrice. Tarifele au crescut cu 30%”. Alaiba anunță că s-a adresat la Procuratură

Alaiba susține că Dodon este autorul primei scheme din importul energiei electrice.

„A plantat prima companie căpușă în 2008. Practic imediat, tarifele la energie electrică au crescut cu 30%. Urmare a acestui fapt, doar în anul 2008 cetățenii au achitat cu 12 milioane de dolari mai mult. În doar 2 luni Dodon renegociază și semnează un contract nou cu Ucraina. În contractul nou, Moldova cumpăra electricitate tot de la Ucraina, doar că…în mijloc apare o companie înregistrată în Ungaria”, se arată în sesizarea lui Alaiba.

Deputatul PAS consideră că a fost grav prejudiciată securitatea națională, securitatea energetică a țării, bugetul de stat, dar și veniturile cetățenilor.

„Dodon nu a acționat în interesul țării, ci în interesul privat al anumitor persoane. Foarte posibil că această istorie este despre unul dintre primele kulioace ale tânărului Igor”, a adăugat Alaiba.

„Despre asta am vorbit și în trecut, dar Procuratura lui Plahotniuc nu a acționat. Poate Procuratura cică independentă va acționa, până când nu a expirat termenul de prescripție”, a mai spus deputatul Dumitru Alaiba.

În acest context, deputatul PAS speră că că Procuratura va clarifica „cât de justificate au fost aceste decizii pentru care cetățenii au început a plăti imediat cu 30% mai mulți bani pentru electricitate, dar și în folosul cui s-a făcut această schemă”.

Vezi și: „E timpul să-l lăsăm fără job”. Alaiba s-a adresat la ANI și PG: Dodon are averi pe care nu le poate explica și fuge de ele ani la rând (DOC)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X