Ucraina susține că a destructurat un grup care acționa la ordinele Rusiei: „Pregăteau atacuri armate împotriva infrastructurilor”

Autor: , in Externe / 25 ianuarie, 2022, 22:58

Autorităţile din Ucraina au anunţat, marţi, destructurarea unui grup care ar fi acţionat la ordinele Rusiei pentru comiterea de atacuri în scopul „destabilizării” ţării, în contextul crizei militare de la graniță, anunță Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat de presă, citat de Digi24.

„Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva infrastructurilor”, a declarat SBU, afirmând că grupul „era coordonat” de „serviciile speciale ruse”.

Cei doi organizatori, între care un rus, au fost arestaţi, a mai precizat SBU, ai cărui agenţi au confiscat „un dispozitiv exploziv, arme de calibru mic şi muniţie”, transmite Agerpres.

Aceştia acţionau la Harkov, oraş important situat în apropiere de frontiera rusă în estul ţării, şi la Jitomir, situat în centrul Ucrainei, la mai puţin de 150 kilometri de Kiev.

Suspecții erau foşti militari din trupele speciale, care participaseră la lupte, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de ordine ucrainene.

Sub pretextul căutării de personal pentru o firmă de pază şi protecţie, ei „începuseră să recruteze” personal „în principal” ruşi, care au comis crime violente.

James Heappey, ministrul britanic al Forțelor Armate din cadrul Ministerului Apărării, a avertizat marți că forțele ruse sunt deja în Ucraina și a transmis că guvernul britanic va denunța planurile Rusiei.

„Un număr semnificativ de indivizi care ar fi asociați cu forțele ruse pentru operațiuni militare avansate sunt deja în țară, înaintea unei posibile invazii”, a declarat James Heapey, potrivit The Independent.

Rusia este acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, însă Moscova neagă acest lucru.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi venit direct de la Kremlinul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X