Captura de 1.6 milioane de euro la vamă. ARBI transferă peste 32 de milioane de lei la bugetul de stat, bani confiscați în dosar

Autor: , in Actualitate / Social / 27 ianuarie, 2022, 12:05

A fost demarată procedura de transfer a mijloacelor bănești, în valoare de peste 32 de milioane de lei, în beneficiul statului, bani confiscați în dosarul contrabandei de 1.6 milioane de euro de la vamă. Suma de bani urmează să ajungă, în următoarele zile, la bugetul de stat. Anunțul a fost făcut de Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA), joi, 27 ianuarie.

Potrivit ARBI, în aprilie 2020, agenția a recepționat o delegație de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cu privire la efectuarea investigațiilor financiare paralele în cadrul cauzei penale, pornite pe faptul contrabandei de circa 1,6 milioane de euro, depistate de colaboratorii vamali, la traversarea frontierei. În acest context, Agenția a aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești, acestea fiind plasate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție.

Ulterior, cauza penală a fost remisă în instanța de judecată, banii fiind confiscați, printr-o decizie judecătorească, care a devenit, în timp, definitivă. Ca rezultat, ARBI a inițiat procedura de transfer a echivalentului celor 1,6 milioane de euro către stat.

În dimineața zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, aproximativ 1.6 milioane de euro au fost depistați de vameși la intrare în țară, în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, ce se deplasa fără încărcătură. După aproape o lună, moldoveanul Adriano Dulgher, plecat de mai mult timp în Marea Britanie, cunoscut deja în spațiul public, se declara proprietar al banilor.

„Cei peste 1,5 milioane de euro confiscați îmi aparțin”. Un moldovean vrea banii, declarând că nu a reușit să-i declare. Reacția PCCOCS

Moldoveanul motiva că banii nu au fost declarați din cauza pandemiei COVID-19. Adriano Dulgher a mai spus că, intenționa să aducă suma de bani cash în Republica Moldova pentru că așa a considerat el de cuviință.

Ulterior, în decembrie 2020, Adriano Dulgher Adriano Dulgher a fost scos de sub urmărire penală. Rresponsabilii din cadrul PCCOSC ne-au confirmat că banii nu-i aparțin lui Dulgher și că el nu are nicio legătură cu captura de la vama Leușeni.

Conform datelor oficiale, în ianuarie 2022, pe conturile trezoreriale ale Agenției se află echivalentul a circa 76.000.000 de lei, dintre care: 16,8 milioane de lei, 2,5 milioane de euro, 473 de mii de dolari, 132 de mii de ruble rusești, 33 de mii de hrivne ucrainești, 3 mii de lei românești, 3 230 de lire sterline și 1500 de franci elvețieni.

ARBI precizează că, procesul de recuperare a bunurilor infracționale se consideră finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X