Chișinăul spune că exercițiile Rusiei din Transnistria sunt ilegale și cere Moscovei să-și retragă trupele din stânga Nistrului

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 ianuarie, 2022, 18:07

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, miercuri, susținând și că exercițiile efectuate în 25 ianuarie de Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Tranisnistria au încălcat legislația Republicii Moldova și provoacă și mai multe tensiuni în regiune.

Într-o conferinţă de presă, Nicu Popescu a subliniat că trupele ruse staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova – „Suntem pentru continuarea dialogului, dar pornim de la faptul că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul nostru contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi legislaţiei noastre naţionale”, a afirmat el, conform Agerpres.

„Prezenţa însăşi şi acţiunile lor, inclusiv aceste exerciţii militare efectuate contravin legislaţiei moldovene. Nu sunt nişte acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale şi evident că sunt contraproductive”, a spus şeful diplomaţiei moldovene, citat de Ziarul de Gardă.

În 25 ianuarie, GOTR – creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a a URSS şi care nu face parte din contingentul rusesc de menţinere a păcii în Transnistria – a efectuat exerciţii de pregătire de luptă, simulând chiar atacuri asupra instituţiilor oficiale de la Chişinău, după cum a relatat presa moldoveană.

O reacţie a avut şi prim-ministra Moldovei, Natalia Gavriliţa, care a anunţat că vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, va avea o întrevedere joi cu negociatorul din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

„Pledăm pentru relansarea activităţii grupurilor de lucru care nu s-au întâlnit de ceva timp şi rezolvarea problemelor tehnice care apar”, a spus Gavriliţa, menţionând că autorităţile moldovene sunt preocupate de situaţia din regiune. „Chemăm, din nou, la maturitate, înţelegere şi înţelepciune. Pledăm pentru pace şi stabilitate în regiunea noastră”, a spus ea.

În regiunea transnistreană staţionează aproximativ 1. 500 militari ruşi în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au şi cetăţenia rusă, mai scrie Ziarul de Gardă.

Exerciţiile GOTR intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legat de Ucraina, Moscova comasând zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în ultimele luni la frontiera cu ţara vecină, ceea ce a provocat temeri potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac împotriva Ucrainei.

Întrebat cât de reală este o invazie în Ucraina, Nicu Popescu a răspuns că „autorităţile sunt pregătite de orice scenariu”.

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene susţinuse recent că serviciile speciale ruse ar pune la cale provocări împotriva propriilor militari dislocaţi în Transnistria pentru a da vina pe Ucraina.

Rusia şi Ucraina sunt două ţări care fac parte din formatul de negocieri cu privire la soluţionarea diferendului transnistrean „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE ca observatori).

În conferinţa de presă ce a urmat anunţului că NATO a trimis miercuri Moscovei răspunsul scris la cererile de securitate ale Rusiei, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele din Republica Moldova şi Georgia, unde staţionează fără permisiunea autorităţilor acestor ţări, potrivit Deschide.md.

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia s-a angajat să-şi retragă integral trupele din Republica Moldova şi Georgia, ca parte a Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Forţele Armate Convenţionale în Europa) şi a Declaraţiei finale a summitului OSCE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X