NATO cere Rusiei să-și retragă forțele armate din Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 27 ianuarie, 2022, 09:21

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, să-și retragă forțele armate din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO a compus propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”, a transmis Stoltenberg, citat de G4media.

Acesta a subliniat principalele arii în care NATO consideră că există „loc pentru progrese”:

– Rusia a tăiat relațiile diplomatice cu NATO, fapt care îngreunează dialogul. „Ar trebui să restabilim birourile din Moscova și Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparența și a reduce riscurile și să folosim o linie civilă în caz de urgențe”.
– Securitatea europeană, inclusiv situația din Ucraina. „Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate”.
– Rusia ar trebui să se abțină de la o poziție de forță coercitivă, retorica agresivă și de la activități maligne direcționate împotriva Aliaților și a altor națiuni. Rusia ar trebui de asemenea să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurați fără consimțământul țărilor respectie, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia.
– Rducerea riscurilor, transparența și controlul armelor: Istoria a arătat că angajamentul în aceste probleme poate oferi o securitate adevărată pentru toată lumea. Așa că avem nevoie de măsuri practice care vor face o diferență reală. Aliații sunt pregătiți să se întâlnească cât de curând posibil.
– În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm de aproape cu Ucraina, precum și cu alți parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia și, desigur, UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X