ANRE a stabilit un nou tarif la gazele naturale: Cetățenii vor plăti peste 15 lei pentru un metru cub de gaze

Autor: , in Actualitate / Economic / 28 ianuarie, 2022, 15:22

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif la gazele naturale. Astfel, începând cu luna ianuarie, cetățenii Republicii Moldova urmează să achite 15.18 lei/m3, cu TVA inclus. Decizia a fost aprobată vineri, 28 ianuarie.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Astfel, consumatorii casnici vor achita 15.18 lei/m3.

Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie 2022, chiar dacă au fost aprobate astăzi.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că indiferent de decizia pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea MoldovaGaz, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că aprobă o creștere mai mică de preț, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba.

„Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei”, a spus Natalia Gavrilița.

Reprezentanții Moldovagaz susțin că principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.

„Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, justifică Moldovagaz.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X