PSRM anunță că va ataca în judecată decizia ANRE privind majorarea tarifelor pentru gaze naturale și agent termic

Autor: , in Actualitate / Politic / 28 ianuarie, 2022, 17:42

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că va acționa în judecată hotărârea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) de majorare a tarifelor pentru gaze naturale și agent termic, acuzând guvernarea de „acțiuni inumane față de proprii cetățeni”. Anunțul a fost făcut vineri, 28 ianuarie, la scurt timp după majorările aprobate.

„Continuă genocidul social, regimul actual lovește tot mai dur în cetățenii țării, golește tot mai rapid buzunarele oamenilor și sărăcește, cu o viteză enormă, poporul. Prețul unui litru de benzină a sărit peste 23 de lei, fiind în creștere doar într-o lună cu peste 2.3 lei, iar un litru de motorină a ajuns să coste deja 20 de lei, cu aproape doi lei mai mult comparativ cu luna trecută. Din cauza incompetenței și a iresponsabilității criminale ale guvernării, astăzi oamenii acestei țări au mai primit o lovitură serioasă prin majorarea semnificativă a tarifelor la gaz și agentul termic, care va provoca un nou lanț de scumpiri la foarte multe produse, inclusiv pâine și lactate. În mod evident, este o adevărată politică de genocid din partea regimului de la guvernare, în raport cu propriul popor”, au acuzat socialiștii.

Totodată, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) vor insista să fie aprobate, în regim de urgență, măsuri de compensare integrală a diferenței de preț la tarife pentru toți consumatorii de gaz și agent termic, persoane fizice și juridice, pentru a nu admite scumpirea altor produse și pauperizarea totală a populației.

„Vom propune revenirea pentru toți la tarifele anterioare, de până în luna noiembrie la gazul natural (circa 5 lei m3), iar diferența în factură să fie achitată integral de stat”, au argumentat deputații BCS.

Menționăm că decizia de a ataca în judecată decizia ANRE aparține doar deputaților PSRM, nu și celor din PCRM, împreună cu care formează BCS.

„Acțiunile inumane ale puterii față de proprii cetățeni trebuie să devină și obiect de cercetare pentru procurori prin prisma normei Codului Penal. Asta se va întâmpla neapărat, mai devreme sau mai târziu. Acum, însă, trebuie să ne concentrăm urgent pe acțiuni de sprijin pentru toți cetățenii țării. În condițiile în care Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis, ilegal, să aplice retroactiv tarifele majorate pentru gaz și agent termic, PSRM anunță că va contesta în judecată această decizie. Orice jurist începător cunoaște faptul că principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. În cazul dat, scumpirea resurselor energetice înrăutățește starea financiară a cetățenilor”, se menționează în declarația PSRM.

La acest subiect: Noi scumpiri la carburanți: Benzina trece de 23 de lei per litru. Tarifele stabilite de ANRE pentru următoarele trei zile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, stabilite pentru zilele de sâmbătă, duminică și luni, 29 – 31 ianuarie.

Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa în următoarele trei zile cel mult 23 de lei și 3 bani per litru, cu 9 bani mai mult decât azi. Totodată, un litru de motorină se scumpește cu 8 bani și va costa cel mult 19 lei și 98 de bani.

Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif la gazele naturale. Astfel, începând cu luna ianuarie, cetățenii Republicii Moldova urmează să achite 15.18 lei/m3, cu TVA inclus. Decizia a fost aprobată vineri, 28 ianuarie.

Detalii: ANRE a stabilit un nou tarif la gazele naturale: Cetățenii vor plăti peste 15 lei pentru un metru cub de gaze

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X