„Să spună dacă dorește consultări sau confruntare”. Macron a avut o discuție telefonică cu Putin

Autor: , in Externe / 28 ianuarie, 2022, 17:23

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit la telefon, vineri, pentru aproximativ o oră, cu președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri omologului său francez Emmanuel Macron că răspunsurile Occidentului la solicitările Moscovei privind securitatea nu tratează principalele motive de îngrijorare ale părţii ruse, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat despre discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez.

Anterior convorbirii, ministrul de Externe al Franței a declarat că președintele Macron va încerca să evalueze dacă Putin dorește „consultări sau confruntare” cu privire la Ucraina, potrivit Reuters.

Moscova a adunat trupe în apropierea Ucrainei și a cerut garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei.

Într-o declarație pentru radioul RTL, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a spus că Occidentul încă consideră dialogul posibil, dar „mingea se află în terenul lui Putin”.

„Depinde de Vladimir Putin să spună dacă dorește consultări sau confruntare”, a declarat Le Drian la postul de radio RTL, întrebând dacă liderul rus vrea să fie o „putere destabilizatoare” sau ar căuta o detensionare.

De-a lungul celor cinci ani de președinție, Macron a căutat dialogul cu Putin, uneori spre iritarea aliaților săi din Uniunea Europeană.

Țările occidentale sunt îngrijorate că Rusia ar putea invada Ucraina, deși Rusia neagă că ar fi intenționat să facă acest lucru. Macron a declarat marți că va căuta o clarificare a intențiilor Rusiei față de Ucraina.

Săptămânile de dialog între Occident și Moscova au produs puține rezultate, dar ambele părți au lăsat ușa deschisă dialogului, deși Rusia a declarat joi că este clar că Statele Unite nu sunt dispuse să abordeze principalele sale preocupări de securitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X