„Anume dvs îî țineți крыша”. Slusari cere demisia lui Spînu: Cât timp o să vă bateți joc de țara noastră?

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 ianuarie, 2022, 12:00

„Domnule Spânu, căt timp o să vă bateți joc de țara noastră? Dumneavoastră sunteți responsabilul principal pentru decizia de ieri, mai mult decăt dubioasă, privind aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz, agent termic și energia electrică. Nu am întrebări la Moldova Gaz, care demult acționează ca agent de influență al statului străin. Dar din octombrie anume dvs îî țineți крыша”. Sunt câteva afirmații făcute de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, la adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Slusari a lansat o serie de acuzații la adresa vicepremierului.

„La finele lunii decembrie dvs., spre deosebire de marea majoritate a populației, ați știut prețul de achiziție a gazelor în luna ianuarie. Era deja clar pentru toți că Gazprom va face lunar presiunea pe Moldova pentru achitarea plăților în avans, conform prevederilor contractului, care dvs ați negociat extrem de prost., iar Moldova gaz va avea permanent acest decolaj de casă. Cunoașteați foarte bine că solduri bugetare sunt peste 10 mlrd lei. Deci ați avut toate datele problemei. Ați fi putut modifica tariful la timp și să alocați imediat suplimentar 2 mlrd lei pentru compensații, inclusiv pentru agenți economici.

Acum de ce ați ridicat mingea la fileu opoziției destructive? Oare nu cunoașteți prevederile legii cu privire la actele normative ? Art 56, alin. (1) prevede că actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi ANTERIOARĂ datei publicării”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Potrivit lui, intrarea în vigoare a actelor normative poate fi stabilită pentru o altă dată doar în cazul în care se urmăreşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, realizarea angajamentelor internaţionale ale Republicii Moldova, conformarea cadrului normativ hotărîrilor Curţii Constituţionale, eliminarea unor lacune din legislație sau contradicţii între actele normative ori dacă există alte circumstanţe obiective (art. 56, alin. (3) din aceeași lege). „Deci, instanța de judecată are toate temeiuri pentru anularea deciziei de ieri a ANRE”, a adăugat acesta.

„Poate afaceri în ofshoruri nu au nevoie de planificare, dar cetățenii și întreprinderile își planifică din timp cheltuieli. Mulți din ei vor avea în zilele următoare un șoc cu facture la gaz majorate cu 38%, mai ales că așa și nu este clar dacă businessul măcar acum va primi compensații.

În 6 luni de gestionare a sectorului energetic ați demonstrat ambiții nefondate și incompetență crasă. Ați discreditat puternic vectorul european. Apropo, mult mai rapid decăt dacălul dvs Vlad Filat, cu care periodic vă comunicați și în prezent”, a mai scris Slusari.

Fostul deputat a solicitat demisia vicepremierului și îndemnat-o pe prim-ministra Natalia Gavriliță să facă remanieri în Guvern.

„Demisia este pedeapsă minimală pentru „aportul” dvs. în dezamăgirea oamenilor, care au votat partidul pretins proeuropean și antioligarhic. Dar nu are rost să fac apel la dvs, căci nu aveți nici un gram de responsabilitate. Îndemnul meu este către doamna prim-ministră. Dacă nu solicitați remanieri urgente de cadre, mâine poate fi târziu”, a conchis reprezentantul Platformei DA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X