NATO va desfășura noi trupe în țările baltice și Polonia, dacă Rusia își menține trupele în Belarus

Autor: , in Externe / 7 februarie, 2022, 18:39

NATO își va crește prezența militară în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia, în cazul în care Rusia își menține trupele în Belarus după un exercițiu militar planificat, a spus, luni, șeful comitetului militar al Alianței Nord-Atlantice, Rob Bauer.

„Acolo unde avem trupe cu titlu permanent în alianţă, în diferite ţări – dezbaterea despre aceasta este rezultatul lucrurilor care se petrec acum. Da, examinăm acest lucru. Ar putea fi schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluţii”, a explicat Bauer într-o conferinţă de presă la Vilnius. „Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Desfăşurări suplimentare viitoare din partea aliaţilor NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, amiral olandez care conduce principalul organism de strategie al NATO.

„Dacă te uiţi la acumularea de forţe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efective suficiente forţe pentru o invazie de proporţii până la sfârşitul acestei luni”, a mai spus Bauer. „Fie că o fac, fie chiar au intenţia sau nu, asta nu ştim”, a mai spus oficialul NATO.

Cele mai recente desfăşurări la graniţa cu Belarus includ spitale de campanie şi alte unităţi auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a mai declarat Bauer.

„Dacă te gândeşti cu adevărat la o invazie, chiar ai nevoie de mai mult decât forţe de luptă. Şi asta este ceea ce noi de asemenea vedem, din ce în ce mai multe adunate de-a lungul graniţelor cu Ucraina şi ale Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător”, a conchis el.

Rusia are 30.000 de militari desfășurați pe teritoriu bielorus pentru exerciţii militare comune în această lună, a afirmat NATO, estimând desfăşurarea militară totală rusă la graniţele Ucrainei la peste 100.000 de soldaţi.

Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România şi Polonia, săptămâna trecută, pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania.

Moscova susține că nu plănuieşte o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acţiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, printre care se numără promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite şi de ţările membre ale alianţei nord-atlantice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X