RIA Novosti: Rusia a început să evacueze personalul diplomatic din Ucraina

Autor: , in Externe / 12 februarie, 2022, 12:59

Angajații misiunilor diplomatice ale Rusiei în Ucraina au început să părăsească țara, scrie agenția RIA Novosti, citează Digi24.

„Potrivit declarațiilor mai multor cetățeni ucraineni, diplomați ruși și angajați consulari din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru e scos în evidență și de dificultățile care apar când vrei să faci o programare la consulat sau la ambasadă”, a declarat sursa citată de RIA.

Potrivit acesteia, este un semn că Rusia a luat o decizie similară cu cele anunțate oficial de mai multe țări occidentale.

„Apropo, Serghei Lavrov a dat un indiciu privind posiblitatea acestui scenariu în timpul conferinței de presă după negocierile cu cu șefa diplomației britanice, Elizabeth Truss”, care a avut loc pe 10 februarie.

Ambasada rusă de la Kiev a declarat, în schimb, că lucrează cu un program normal și că nu a fost luată nicio decizie privind o evacuare parțială, deși Ministerul de Externe de la Moscova lucrează la un astfel de plan.

SUA, Marea Britanie, Germania, Australia au anunțat deja planuri de evacuare a personalului ambasadelor. De asemenea, aceste țări, dar și altele – Canada, Finlanda, Letonia, Olanda, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă – și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina.

Rusia poate invada oricând Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Sunt anunțuri venite vineri seara chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului, însă președintele rus este amenințat cu un dezastru economic, dacă va ataca Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X