Scumpirile continuă. Justificările ANRE privind creșterea prețurilor la carburanți
Carburanții se vor scumpi din nou, de la miezul nopții. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis o notă prin care anunță că au stabilit pentru ziua de marți, 15 februarie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. De asemenea, responsabilii din cadrul instituției susțin că nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea tot mai accentuată a cotațiilor țițeiului la bursele internaționale.
Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa mâine cel mult 23 de lei și 39 de bani per litru, cu 9 bani mai mult decât azi. De asemenea, un litru de motorină se scumpește cu 6 bani și va costa cel mult 20 de lei și 81 de bani.
„Nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea tot mai accentuată a cotațiilor țițeiului la bursele internaționale. Pe fondul discuțiilor privind iminența unor acțiuni militare în Ucraina, prețul petrolului Brent este în continuă ascensiune, ajungând în cadrul sesiunii de azi la peste 96 $/baril, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani și jumătate. Cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 $/tona pentru benzină și 820 $/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 $/tona la benzină și 220 $/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021”, explică reprezentanții ANRE.
Nici prognozele pentru perioada imediat următoare nu pot fi considerate încurajatoare.
„Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina. Dacă trupele se pun în mișcare, țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, se arată într-o analiză de profil, citată de Reuters și ANRE.
Potrivit ANRE, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt calculate reieșind din următoarele:
PL – valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
CV – rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
MC – marja comercială specifică; AC și TVA cota accizelor și taxa pe valoare adăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Comentarii