Sandu, discuție cu Scholz la Conferința pentru Securitate de la Munchen: Subiectele abordate cu cancelarul german

Autor: , in Actualitate / Politic / 19 februarie, 2022, 18:36

Președintela Maia Sandu a avut astăzi, în cadrul Conferinței pentru Securitate de la München, o întrevedere cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz. Discuțiile s-au referit la provocările de securitate din regiune, dinamica foarte bună a relațiilor moldo-germane și proiectele comune de viitor.

Șefa statului a apreciat sprijinul de care Republica Moldova a beneficiat de-a lungul anilor din partea Berlinului, în diverse domenii, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și prin Ministerul Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării.

„Datorită acestui ajutor, multe comunități din Moldova au infrastructură modernizată, acces la apă și canalizare, servicii publice de calitate. Am menționat totodată impactul investițiilor germane în țara noastră, datorită cărora au fost create mii de locuri de muncă în regiuni, precum și importanța ajutorului acordat sistemului nostru sanitar pe durata pandemiei”, a subliniat Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Președinției.

În cadrul discuțiilor, șefa statului a menţionat că Republica Moldova își dorește continuarea și extinderea cooperării cu Germania, dar şi că Republica Moldova mizează pe sprijinul Germaniei în procesul de reformare a justiției și de combatere a corupției.

„Ne dorim mai multe investiții germane, care să dea un impuls economiei și să asigure venituri concetățenilor noștri acasă la ei, în Moldova. De asemenea, suntem interesați în proiecte comune ce vor consolida independența energetică a Republicii Moldova, inclusiv prin programe de energie regenerabilă, domeniu în care Germania are o mare experiență”, a mai declarat șefa statului în cadrul întrevederii.

La rândul său, Olaf Sholz a asigurat-o pe Maia Sandu că Germania va rămâne un partener de nădejde al Republicii Moldova, așa cum a fost în toți cei 30 de ani de relații diplomatice. Șefa statului i-a mulțumit și l-a invitat să viziteze R. Moldova, atunci când agenda îi va permite.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X