Secretarul general al ONU: Ameninţările de securitate sunt mai mari acum decât în timpul Războiului Rece

Autor: , in Externe / 19 februarie, 2022, 17:21

În contextul în care tensiunile dintre Est şi Vest au atins cel mai înalt nivel de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în anul 1991, secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Oficialul a avertizat că o mică greşeală sau o lipsă de comunicare între marile puteri ar putea avea consecinţe catastrofale.

„Sunt adesea întrebat dacă nu cumva ne aflăm într-un nou Război Rece”, a declarat Guterres în discursul său de deschidere a conferinţei anuale de securitate de la Munchen. „Răspunsul meu este că ameninţarea la adresa securităţii globale este acum mai complexă şi, probabil, mai mare decât în acea perioadă”, potrivit AP, citată de Mediafax.

În timpul confruntării de zeci de ani dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite în secolul XX, „au existat mecanisme care au permis protagoniştilor să calculeze riscurile şi să folosească canale secundare pentru a preveni crizele”, a spus Guterres. „Astăzi, multe dintre aceste sisteme nu mai există, iar majoritatea oamenilor instruiţi să le folosească nu mai sunt aici, printre noi”.

Dar el a spus că încă mai crede că acumularea de trupe ruseşti în jurul Ucrainei nu va duce la un conflict militar.

„Îndemn toate părţile să fie extrem de atente cu retorica lor. Declaraţiile publice ar trebui să aibă ca scop reducerea tensiunilor, nu inflamarea lor”, a declarat Guterres.

În timp ce vicepreşedintele american Kamala Harris, secretarul de stat Anthony Blinken şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din partea Rusiei nu a fost prezent niciun oficial de rang înalt.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că ruşii au ratat o oportunitate. „În special în situaţia actuală, extrem de ameninţătoare, ar fi fost important să se întâlnească şi reprezentanţii ruşi la München”, a declarat aceasta într-o declaraţie înaintea conferinţei. Chiar şi paşi mici spre pace ar fi „mai buni decât un pas mare spre război”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X