Catastrofă umanitară în Mariupol. Cadavrele zac pe străzi, oamenii sunt flămânzi și topesc zăpada pentru că nu au apă potabilă

Autor: , in Actualitate / Externe / 9 martie, 2022, 18:40

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș-port strategic, relatează Digi24.

Încercările de marți și miercuri de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.

Orașul se află într-o „situație catastrofală”, a spus, marți, viceprimarul localității. 

Natalia Mudrenko, reprezentantul Ucrainei la ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de asediu rusesc. Vocea i-a tremurat de emoție în timp ce a descris cum a murit o fetiță de șase ani la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele rusești. „A fost singură în ultimele clipe ale vieții”, a spus ea.

Mii de oameni au fost uciși, atât civili, cât și soldați, în aproape două săptămâni de lupte de când forțele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina.

Vezi și: (VIDEO) Maternitate din Mariupol, distrusă complet. Zelenski: Lovitură directă a trupelor rusești

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X