(VIDEO) Imnul Ucrainei și alte melodii, interpretate de o orchestră în centrul Kievului, în timp ce orașul se pregătește de un nou atac

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Externe / 9 martie, 2022, 18:29

O orchestră simfonică s-a adunat miercuri în piața Independenței din Kiev pentru a interpreta imnul naţional, în timp ce forţele ruse înaintau spre oraş, relatează Reuters. Concertul a avut loc în piața în care mii de ucraineni au protestat în 2013 şi 2014, opunându-se deciziei preşedintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, de a suspenda discuţiile cu UE şi de a reînvia legăturile cu Moscova.

Orchestra simfonică din Kiev a interpretat şi un fragment din „Odă bucuriei”, de Ludwig van Beethoven, aflată la originea imnului Uniunii Europene, amintind dorinţa guvernului ucrainean de a se apropia de Europa şi de a se îndepărta de orbita Rusiei.

Zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Independenţei (Maidan), unii dintre cei prezenţi fluturând drapelul Ucrainei. La încheierea imnului naţional cei adunaţi în piaţă au aplaudat, iar o femeie a strigat „Pentru Ucraina!”.

Dirijorul Herman Makarenko a declarat că scopul a fost de a promova apelul guvernului ucrainean pentru o zonă de interdicție aeriană în întreaga țară și pentru a pune capăt războiului.

Forţele ruse înaintează spre capitală din mai multe direcţii, deşi lupte grele purtate în regiunile limitrofe le-au încetinit progresul. Mii de civili s-au alăturat unităţilor locale de apărare pentru a sprijini forţele armate ucrainene, iar în unele zone aflate sub controlul rusesc numeroşi civili s-au adunat pe străzi pentru a protesta.

Moscova a lansat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina pe 24 februarie pentru a distruge capacităţile militare ale ţării vecine şi a elimina ceea ce susţine că sunt naţionalişti periculoşi de la Kiev.

Ucraina şi aliaţii săi numesc acţiunile Rusiei o invazie brutală, care a condus la moartea a sute de civili şi a forţat milioane de locuitori să fugă peste hotare.

Kievul a fost în cea mai mare parte ferit de bombardamentele intense care au devastat zone din alte centre urbane, inclusiv Harkov, Mariupol şi Sumî, însă forţele ucrainene îşi întăresc apărarea în aşteptarea unui atac în forţă.

Concertul de miercuri a avut loc în marea piaţă în care mii de protestatari ucraineni au protestat în 2013 şi 2014 opunându-se deciziei preşedintelui de la acea vreme Viktor Ianukovici de a suspenda discuţiile cu UE şi de a reînvia legăturile cu Moscova. Peste 100 de protestatari au fost ucişi în confruntări cu forţele de securitate, iar în 2014 Ianukovici a fost înlăturat de la putere şi forţat să fugă din ţară.

Cu un deceniu înainte, piaţa a fost locul de desfăşurare a unei importante adunări a participanţilor la aşa-numita „Revoluţie portocalie”, organizată de susţinătorii candidatului la preşedinţie Viktor Iuşcenko după publicarea rezultatelor disputate al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2004.

URMĂREȘTE-NE PE TELEGRAM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X