Macron: Plata în ruble pentru gazul rusesc nu este „posibilă” și nici „contractuală”

Autor: , in Externe / 26 martie, 2022, 09:49

Emmanuel Macron a decis vineri că cererea președintelui rus Vladimir Putin de a percepe în ruble, și nu în dolari sau euro, plata pentru livrările de gaze către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală” potrivit AFP. Această solicitare „nu respectă ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat președintele francez, chestionat după summitul european de la Bruxelles.

„Toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci jucătorii europeni care cumpără gaze și care se află pe pământ european trebuie să o facă în euro… Așadar, astăzi nu se poate face ceea ce se cere și nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.

El a considerat că Moscova caută, cu această cerință, „un mecanism de eludare” a sancțiunilor economice și financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

Foarte îngrijorată, Germania denunțase miercuri o „încălcare a contractului” din partea lui Vladimir Putin, care a acordat o săptămână autorităților ruse să dezvolte noul sistem în ruble.

Germania este dependentă în special de gazul rusesc, care reprezintă aproximativ 55% din importurile sale.

Și în ciuda invaziei Ucrainei, gazele rusești continuă să curgă către UE, care refuză să impună un embargo, la fel ca în Statele Unite și Marea Britanie. Cu toate acestea, țările europene s-au angajat să își reducă rapid dependența.

Cât de realistă este plata în ruble a gazului rusesc

Răzvan Niculescu, fostul ministru al Energiei, a explicat pentru Hotnews că deși cele mai multe contracte sunt în dolari și euro, ca „orice contracte, ele se pot schimba prin acordul părților contractante sau unilateral, cum este și în situația de față”.

În această situație, contractele pot fi re-negociate sau chiar reziliate. Iar cum aceste contracte au clauze privind garanțiile, contrapartea contractuală poate solicita ieșirea din contract și executarea acestor garanții. Prin urmare, e posibil să vedem cum această măsură s-ar putea întoarce împotriva celui care a promovat-o. Oricum, e clar că demersul nu poate fi rezolvat în câteva zile. Măsura e menită să stopeze de fapt deprecierea rublei. Este o solicitare disperată a unui om disperat care se agață de orice”, a explicat pentru HotNews Răzvan Niculescu, fostul ministru al Energiei.

Potrivit acestuia, decizia rușilor ca plata gazului să fie în ruble poate fi dificil de aplicat în practică.

„O serie de importatori europeni au spus că vor continua să plătească în euro, în condițiile în care contractele lor nu permit o astfel de modificare. Și chiar dacă un importator ar vrea să achite în ruble, s-ar lovi de alte obstacole având în vedere sancțiunile aplicate împotriva unui număr ridicat de bănci rusești”, a spus el.

Aprovizionarea cu ruble a Vestului ar putea fi dificilă, dacă nu imposibilă

Mișcarea s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, mai notează WSJ. Și chiar dacă cumpărătorii de gaz rusesc ar schimba moneda de plată, efectul asupra cursului rublei va fi limitat. Rusia a cerut deja companiilor sale care primesc valută în urma exporturilor să schimbe 80% din încasări în ruble.

Ben McWilliams, un analist din cadrul think tank-ului Bruegel cu sediul la Bruxelles, a declarat UE ar trebui să pună mai mult accent pe reducerea consumului total de energie. „Cererea trebuie redusă”, a spus domnul McWilliams. „Dacă trăim în această lume a subvenționării prețurilor și a protejării consumatorilor prin menținerea artificială a prețurilor scăzute ne vom îndrepta către o criză uriașă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X