Politico: Care e strategia Rusiei în faza a doua a războiului? Oficial european: Va fi mai rău ca la Bucha

Autor: , in Cultură/Media / 20 aprilie, 2022, 19:16

Rusia a intrat în faza a doua a războiului în Ucraina, după ce prima fază nu a dat rezultatele scontate, armata rusă neputându-se lăuda cu nicio victorie decisivă. Mai mult, forțele ruse s-au retras din regiunea Kievului și din nordul țării, pentru a-și concentra ofensiva în estul și sudul Ucrainei. În acest context al declașării unei noi faze a războiului, un oficial european le-a oferit reporterilor un raport detaliat privind obiectivele Kremlinului și starea frontului, scrie Politico, preluată de Digi24.

Cele 4 obiective ale Rusiei
Potrivit rezumatului oferit de oficialul european citat de Politico, forțele armate ale președintelui Vladimir Putin din sudul și estul Ucrainei încearcă:

 • să captureze întregul Donbas
 • să realizeze o punte pe uscat din Donbas până în Crimeea, prin Mariupol
 • să obțină controlul Hersonului, care este crucial pentru a securiza canalele de apă dulce către Crimeea
 • să ocupe noi porțiuni de teritoriu pe care să le folosească pe post de zonă-tampon și/sau monedă de schimb în negocieri viitoare cu Ucraina.
 • Distrugerea completă a Mariupolului

Rusia vrea să preia Mariupolul până pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, pentru a-l prezenta ca pe o mare victorie a campaniei lui Putin.

Rusia va continua să folosească artileria și bombardamentele de la mare distanță, în paralel cu evacuarea civililor din oraș, pentru a-și putea atinge scopul.

„Ne așteptăm ca orașul să fie distrus complet, precum și la multe victome în rândul civililor. Mă tem că va fi mai rău ca la Bucha”, a spus oficialul citat de Politico.

Strategia Ucrainei
Ucraina își va păstra în linii mari aceeași strategie de până acum, potrivit sursei citate: va continua să folosească trupe mobile și ușor deplasabile în tandem cu atacuri cu rachete anti-navă și anti-aeriene, pentru a opri armata rusă. Ucrainenii vor continua să „hărțuiască” trupele ruse, pentru a le împiedica să cucerească noi teritorii.

Luptătorii străini
Rusia a desfășurat între 10.000 și 20.0000 de luptători străini, din Siria și Libia, în regiunea Donbas, pe lângă mercenarii din grupul Wagner.

Aceștia vor lupta ca trupe de infanterie, deoarece nu au armament greu, a mai precizat oficialul.

Spațiul aerian
Rusia nu a obținut încă superioritatea aeriană în Donbas, așa că trupele Moscovei nu pot beneficia de sprijin aerian permanent în ciocnirile lor cu puternica rezistență ucraineană. „Acest lucru este deosebit de important”, a subliniat oficialul european.

Probleme logistice
Noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov, este pe deplin conștient că trebuie să îmbunătățească semnificativ managementul logisticii și comunicațiile – care au constituit puncte slabe în prima fază a războiului.

Însă acest lucru nu poate înlătura faptul că Rusia este foarte dependentă de căile ferate pentru aprovizionare și alte necesități.

„Rețeaua de căi ferate a fost în numeroase rânduri ținta forțelor de rezistență”, a spus oficialul, care se așteaptă ca aceste operațiuni să continue. Acest lucru ar putea complica obiectivul lui Dvornikov de a restabili linii logistice sigure.

Moral scăzut vs. moral ridicat
Moralul trupelor ruse rămâne scăzut, în ciuda faptului că au intrat într-o nouă fază a războiului, a spus oficialul, pentru că soldaților „nu le place ideea de a omorî oameni care vorbesc rusește”.

Pe de altă parte, moralul ucrainenilor este „foarte ridicat, mai ales după scufundarea crucișătorului rusesc” Moskva.

Cum se va termina războiul
Oficialul citat se așteaptă la o stare de blocaj peste 4 sau 6 luni, când trupele ruse vor controla regiunea Lugansk, parte a Donbasului, și o mică porțiune de punte terestră.

Acest lucru îl va face pe Putin să declare la vară că a protejat populația rusă din regiune. Până la toamnă, atât Rusia, cât și Ucraina ar putea să ajungă la negocieri extinse, în speranța de a găsi o soluție diplomatică până la iarnă.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X