Procurorii vor investiga declarațiile socialistului Odnostalco în intervenția de la emisiunea propagandistului rus Soloviov

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 21 aprilie, 2022, 16:15

Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor (BECS) Vladimir Odnostalco a fost invitatul emisiunii „Соловьев LIVE” a lui Vladimir Soloviov, numit și „propagandistul nr. 1 al lui Putin” sau „propagandistul Kremlinului”, subiectul principal fiind interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor care se asociază cu războiul. Cei doi au recurs la mai multe falsuri pentru a critica guvernarea de la Chișinău, dar și Occidentul, iar Odnostalco, deși se declară ucrainean, a emis mai multe enunțuri false având ca scop să provoace sentimente negative față de refugiații ucraineni din Republica Moldova. După mediatizarea acestui interviu, procurorii s-au autosesizat și vor fi investiga declarațiile deputatului din perspectiva articolului 346 din Codul Penal.

Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a precizat pentru portalul Stopfals.md că procurorii s-au autosesizat din oficiu și vor investiga inclusiv toate acțiunile intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării – ilegalități prevăzute la articolul 346 din Codul Penal.

Conform legii, acţiunile intenţionate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale, precum şi limitarea, directă sau indirectă, a drepturilor ori stabilirea de avantaje, directe sau indirecte, cetăţenilor în funcţie de apartenenţa lor naţională, etnică, rasială sau religioasă, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 600 unităţi convenţionale (30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

În discuție cu Soloviov, deputatul Odnostalco, care se declară ucrainean, a transmis mai multe falsuri, pe care portalul citat, Stopfals.md, le dezminte.

FALS 1: Occidentul a înglodat R. Moldova în datorii din cauza refugiaților

„Occidentul a înglodat Republica Moldova în datorii din cauza refugiaților ucraineni”, susține Odnostalco în emisiunea lui Soloviov. El afirmă că Moldova a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) 700 de milioane de euro, dar și surse de la state europene  pentru a gestiona fluxul de refugiați ucraineni, iar banii vor trebui întorși de cetățeni. Astfel, Odnostalco a declarat (în traducere): „Europa nu ajută („Bineînțeles că nu ajută”, l-a completat Soloviov). Toate vizitele oficialilor europeni au fost fără nici un rezultat. Cu excepția creditelor din partea francezilor și polonezilor pentru refugiați. (…)Săptămâna trecută au păcălit guvernul, iar guvernul a trădat cetățenii și a luat aproape 700 de milioane de euro credit de la BERD. Adică corabia care se scufundă cu numele Europa, încearcă să ne atragă după ea cu astfel de credite”.

Acesta este un fals. Republica Moldova nu a semnat niciun acord de împrumut cu BERD din decembrie anul trecut. Suma de 700 de milioane de euro, la care face referire deputatul BECS, este probabil asistența financiară promisă Republicii Moldova la conferința donatorilor Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-organizată de Germania, Franța și România la începutul lunii aprilie la Berlin. În cadrul acestei conferințe, statele participante au anunțat că vor susține Republica Moldova cu un pachet financiar în valoare de 659 milioane de euro, care include asistență financiară directă pentru bugetul țării, granturi și credite concesionale orientate pe implementarea reformelor și europenizarea țării noastre. Din această sumă, peste 100 de milioane de euro reprezintă granturi. Chiar dacă sprijinul este acordat în contextul războiului din Ucraina, nu toți banii sunt destinați pentru întreținerea refugiaților ucraineni, sume importante urmând să fie alocate pentru asigurarea eficienței și independenței  energetice, reformele cheie în domeniul justiției și combaterea corupției, sporirea rezilienței economice.

Uniunea Europeană este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova. Doar în ultimul an, Bruxelles-ul a anunțat două pachete mari de asistență financiară în valoare de 750 de milioane de euro. Este vorba de Planul de Redresare Economică, în valoare de 600 de milioane de euro, adoptat anul trecut, dar și un program de asistență macrofinanciară suplimentară decis în acest an.

FALS 2: Copiii refugiaților ucraineni sunt agresivi în școli

Copiii refugiaților ucraineni sunt agresivi, iar profesorii au început să se plângă pe ei, este un alt fals, prin care Odnostalco promovează ura față de refugiații ucraineni. „Peste 2000 de copii învață în școli. aproape toți copiii în școli ruse, în grădinițe ruse. Sunt diferite situații. Am informație de la profesori care sunt șocați. Noi nu suntem deprinși cu agresivitate, copiii noștri sunt buni. Noi nu salutăm asemenea chestiuni, dar vedem că se întâmplă. Noi i-am primit foarte bine pe refugiați. Atât de bine, încât guvernul a uitat de propriii cetățeni”, a spus el.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), la 19 aprilie, 1856 de copii ucraineni erau încadrați în instituțiile de învățământ, inclusiv 648 de elevi sunt înregistrați în ciclul primar de studii.  Aceștia studiază preponderent în limba rusă pentru că nu există instituții de învățământ în limba ucraineană. Afirmațiile lui Odnostalco despre plângerile cadrelor didactice privind „agresivitatea copiiilor refugiaților ucraineni” sunt false. Surse din cadrul MEC au comunicat pentru portalul Stopfals.md că nu a fost înregistrată nicio sesizare, nici de la părinți, nici de la pedagogi: „Nu au fost înregistrate plângeri din partea profesorilor despre comportamentul agresiv al copiilor ucraineni, iar dacă deputatul deține astfel de informații, să prezinte probe”.

FALS 3: Guvernul este vinovat pentru prețurile mari la gaz

Odnostalco și Soloviov au speculat și la tema prețului la gaz. În timp ce Soloviov a spus că Republica Moldova plătește un preț mare din cauza „rusofobiei”, deputatul BCS a afirmat că „Guvernul este vinovat”. Odnostalco s-a erijat în avocatul companiei Gazprom, acuzând autoritățile de la Chișinău că s-ar eschiva să plătească o datorie de peste 700 de milioane de dolari pe care o pretinde acest furnizor: „Încearcă să se prefacă că nu există datoria de 700 de milioane, să se prefacă că nu au nicio atribuție, deși ei au semnat”.

Republica Moldova într-adevăr plătește un preț record pentru gaz – 1193 de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie, însă prețurile au crescut la nivel mondial, nu doar pentru Republica Moldova, majorându-se înainte și după invazia rusă în Ucraina. Prețurile la gaz au atins cel mai înalt record din ultimii 13 ani și în SUA, chiar dacă această țară nu este dependentă de gazul din Rusia. Europa a fost afectată și mai mult, potrivit experților citați de CNBC.

Citește continuarea materialului pe Stopfals.md.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X