Comisia Europeană propune eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul lui 2022

Autor: , in Actualitate / Externe / 2 mai, 2022, 15:48

Renunțarea la importurile de petrol rusesc, o ambiție a Comisiei Europene asumată după declanșarea războiului din Ucraina de către Federația Rusă, nu va rămâne doar „un plan pe hârtie”. Diplomații europeni susțin că Executivul European și-a propus eliminarea treptată a acestor importuri până la sfârșitul anului, relatează Politico și Calea Europeană.

Prin această măsură, Comisia Europeană încearcă să pună capăt finanțării mașinăriei de război a lui Vladimir Putin.

Bruxelles-ul nu va propune o interdicție imediată și completă a importurilor de petrol rusesc în UE atunci când vor fi prezentate detaliile planului, așteptate în această săptămână.

În schimb, Comisia Europeană urmează să propună eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat diplomații UE. Renunțarea treptată la petrolul rusesc este concepută pentru a se asigura că Germania, principala putere economică a blocului comunitar, va susține în continuare această măsură, dar și pentru a minimiza perturbările de pe piețele internaționale de petrol.

Diplomații au declarat că Executivul European va propune și anumite excepții sau măsuri tranzitorii pentru Ungaria și Slovacia, având în vedere cât de mult se bazează aceste două țări pe petrolul rusesc și dificultățile cu care se confruntă în găsirea unor surse alternative de aprovizionare.

Citiți și: Ursula von der Leyen: Putin a eșuat încă o dată în încercarea de a semăna dezbinare între europeni. Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia

Comisia Europeană a anunțat că UE va continua să asigure o aprovizionare și o stocare suficientă de gaze pe termen mediu.

„Planul nostru de acțiune REPowerEU va contribui la reducerea semnificativă a dependenței noastre de combustibilii fosili din Rusia încă din acest an. Lucrăm cot la cot cu statele noastre membre pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze naturale și de la alți parteneri. Pe termen lung, REPowerEU ne va ajuta, de asemenea, să trecem la o aprovizionare cu energie mai fiabilă, mai sigură și mai durabilă. Vom prezenta planurile noastre de accelerare a tranziției ecologice la jumătatea lunii mai”, a continuat șefa Executivului european.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X